Grexit? Noi motive de îngrijorare înaintea referendumului din Grecia
Cu doar câteva ore înainte de referendum, grecii au noi motive de îngrijorare. Băncile ar pregăti un plan, în virtutea căruia, ar putea lua 30% din depozitele de peste 8.000 de euro ale persoanelor fizice şi firmelor pentru a se salva de la faliment. Informaţia este publicată de Financial Times, care citează surse bancare de la Atena. Scenariul ar urma să fie aplicat de cel puţin o instituţie financiară din Grecia, dacă Banca Centrală Europeană declară băncile elene insolvente şi nu reia finanţarea, sistată în urmă cu câteva zile.
Articol de Radio Timișoara, 4 iulie 2015, 19:20
Ministrul grec de finanţe, Yanis Varoufakis, neagă această ipoteză şi susţine că este o încercare de manipulare a populaţiei, cu rolul de a crea panică.
Pe de altă parte, băncile anunţă că mai au lichidităţi până luni, iar dacă Banca Centrală Europeană nu le va mai da fonduri, nu vor mai avea ce să elibereze oamenilor. Aceştia stau în continuare în faţa bancomatelor pentru a scoate bani. În acest timp, premierul continuă să sfideze creditorii şi cere populaţiei să voteze NU la referendum.
Pe de altă parte, sondajele de opinie acordă un foarte mic avantaj votului pentru „Da”, însă diferenţa este cu mult sub marja de eroare. Potrivit unui institut de cercetare a opiniei publice din Grecia, 44,8 la sută dintre cetăţeni vor vota în favoarea cerinţelor creditorilor internaţionali, iar 43,4 la sută – împotriva acestora. 11 la sută dintre alegători s-au declarat indecişi. În aceste condiţii, rezultatul referendumului de mâine nu este previzibil.
Peste 10 milioane de greci sunt aşteptaţi mâine, între orele 9 şi 19, la urne. Organizarea referendumului costă, potrivit guvernului de la Athena, 20 de milioane de euro. Opoziţia susţine, însă, că acesta costă cu o sută de milioane de euro mai mult. (Surse: Agerpres, digi24.ro)