AUDIO / Învinuim sau invinuim? Întreprindem ceva sau intreprindem?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim și să scriem îngrijit românește:
Articol de Dana Florea, 16 iulie 2015, 12:12 / actualizat: 21 august 2015, 14:49
(material difuzat în 11 iunie 2015)
Orice am face, tot substantivul compus „prim-ministru” este cel mai în vogă substantiv al acestor zile. Am mai spus de la microfonul acestei rubrici că „prim-ministru” sau „primul-ministru” sunt substantive compuse și, ca atare, se scriu cu liniuță de unire. Fără liniuță, sensul cuvântului se pierde complet, fiindcă ar fi vorba despre o ordine, o ierarhie. Citez: „Primul ministru care a înțeles valoarea culturii a fost Andrei Pleșu”. Aici, „primul ministru” înseamnă „cel dintâi ministru”. Dar în exemplul „Victor Ponta este primul prim-ministru învinuit de fapte penale”, este limpede de ce scriem „prim-ministru” cu cratimă.
Dar nu despre primul-ministru vreau să vă vorbesc astăzi, ci despre o greșeală comisă și de politiceni, și de jurnaliști sau de personae publice. Astfel, de vreo 3-4 zile, aud cam des pronunția „invinuit” în loc de „învinuit”, așa cum e corect. Am mai explicat de ce, dar o mai fac încă o dată: vocala „i” este resimțită ca fiind una mai nobilă decât vocala „î”. În virtutea acestei presupuneri fonetice, mai avem cuvinte care încep cu „î” și sunt scrise și pronunțate cu „i”. Cel mai cunoscut este „intreprindere”. Forma corectă este „întreprindere”. Mai amintesc aici verbul greșit scris și pronunțat „a incorpora”, a cărui formă corectă este, desigur, „a încorpora”.
Apropo, știți ce politician a spus de vreo 3-4 ori că Victor Ponta este, citez, „invinuit”? Klaus Iohannis. Îl puteți asculta pe Youtube la prima sa reacție.