FOTO / VIDEO Timișorenii și-au sărbătorit orașul alături de orchestra de tineret a municipiului, The Weekend Band și Love Hunter
Timișorenii își sărbătoresc orașul timp de trei zile. Concertele și evenimentele sportive au prefațat ziua Timișoarei ce marchează momentul intrării trupelor româneşti în Timişoara, la 3 august 1919, şi instaurarea administraţiei româneşti.
Articol de Carla Chiu, 3 august 2015, 04:46
La 96 de ani distanță de acel moment, puțini sunt cei care cunosc semnificația acestei zile
Nu știu, deși s-a spus, nu am fost atentă
Spre rușinea mea nu, sunt ieșit din țară de foarte mulți ani și m-am reîntors pe meleagurile pe care am copilărit.
Ziua Timișoarei semnifică data la care cred că a intrat în funcțiune administrația românească.
Momentul 3 august a fost precedat în 1919 de numirea, la 28 iulie a doctorului Aurel Cosma ca prefect al judeţului Timiş – Torontal. La 1 august 1919 sosea în Timişoara prima unitate de jandarmi români, iar la 3 august îşi făceau intrarea solemnă în oraş unităţile Armatei Române, sub comanda colonelului Virgil Economu. Data de 3 August a fost declarată ca fiind Ziua Timişoarei printr-o hotărâre de consiliu local adoptată în anul 1999. De atunci, ziua orașului este în fiecare an prilej de sărbătoare.
Sâmbătă a fost seara muzicii pop, iar cea de duminică a început cu teme muzicale de film și hituri pop aranjate într-o manieră simfonică. Așa și-a făcut debutul orchestra de tineret a municipiului Timișoara. Tot timișoreni au urcat pe scena din Piața Victoriei, The Weekend Band urmați de sârbii Love Hunter, o trupă de blues cu influenţe punk.
Timișorenii veniți cu mic cu mare s-au declarat încâtați de evenimente
E super, absolut tot, atmosfera… tot.
E frumos evenimentul.
Sunt suprins. Aș dori ca și pe viitor să fie cât mai multe evenimente. Sunt surpins pozitiv.
Sunt frumoase și mai ales tinerii aceștia cântă superb cântece frumoase.
Întrebați ce înseamnă Timișoara, oamenii l-au numit orașul lor de suflet dar au avut și câteva observații.
Este orașul în care m-am născut și trăiesc de zeci de ani.
Este un oraș care lasă un pic de dorit în privința curățeniei, un oraș care a fost de referință și îm place să cred că va mai fi de referință și care mai are mult de recuperat.
Evenimentele de Ziua Timișoarei continuă și luni. Administrația locală a organizat manifestări care să acopere o plajă cât mai mare de preferințe muzicale, spune viceprimarul Dan Diaconu:
Au fost zile excelente pentru timișoreni[…]. Încercăm să atragem în centrul Timișoarei pentru această sărbătoare toate categoriile de public care apreciază muzica bună. Și muzică bună a fost în toate cele trei zile: pop în prima zi, mai mult rock în cea de-a doua zi și va fi blues și jazz în cea de-a treia zi. E o formă de a satisface toate gusturile muzicale, toate orientate înspre a promova ce înseamnă 3 august 1919 pentru Timișoara.
De Ziua Timișoarei, mai multe personalități ale orașului vor primi titlul de cetățean de onoare. Vor fi recompensați Coleta de Sabata, prima femeie rector a UPT, interpretul de muzică populară Tiberiu Ceia şi fostul ministru al Sănătăţii Ştefan Drăgulescu, dar și alții.
La ora 19:00, în Piața Victoriei vor cânta: Moody Stuff, alături de Boghi Nagy, solistul de la Burning Table, Bega Blues Band şi invitatul lor special A.G. Weinberger, supranumit Mr. Blues al României, Matyas Pribojszki Band (Ungaria), care îl aduce la Timişoara pe unul dintre cei mai buni interpreţi la muzicuţă din Europa de Est, şi Blue Family (Serbia).