AUDIO / De unde vine cuvântul „şofer” şi ce e „uleiul de piatră”?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 13 august 2015, 11:01
De unde vine cuvântul „şofer”? Dar „vatman”? Ce e „uleiul de piatră”? (rubrică difuzată în 15 iunie 2015)
Sunteți automobiliști sau șoferi? Veți înțelege imediat de ce vă întreb. În limba română — și nu numai — sufixul „auto-” a devenit cuvânt de sine stătător. Dacă suntem puțin atenți la cuvântul „automobil”, ne dăm seama cu ușurință că „automobile” e un cuvânt format din două părți: „auto”, ce înseamnă „de la sine”, și „mobil”, ceva ce se mișcă. Deci, automobil vrea să spună mașinărie ce se mișcă singură. E o ironie evidentă, fiindcă automobilul nu numai că nu se mișcă singur, dar și se mișcă tot mai scump. Uleiul de piatră costă tot mai mult. Ați auzit bine: uleiul de piatră, petra oleum, petrolul.
Dar să ne întoarcem la cuvântul „șofer”. Șofer e un cuvânt nou, neologism, ce vine din franceză unde are o nemijlocită legatură cu verbul „chauffer”, a încălzi, a ridica temperatura, a supraîncălzi un cazan. Am pronunțat cuvântul „cazan” și cred că v-ați dat seama deja că temperaturile despre care e vorba sunt cele ale cazanului de locomotivă. În istoria timpurilor moderne, cuvântul „șofer” apare pentru prima dată în expresia „șofer de locomotivă”. Șoferul nu era deci persoana care conducea vehiculul, ci persoana care întreținea focul în cazanul locomotivei pentru a obține energia mecanică prin abur. Cu ce întreținea focul? Evident, cu cărbune. Dar ce trage o locomotiva? Vă las să spuneți singuri și, dacă ați pronunțat cuvântul vagoane, atunci aflați chiar acum că wagon, vagon, însemna căruță de transportat huila, iar apoi, spațiu de transportat marfa. Cuvântul „vagon” a apărut pe la finele secolului al XVIII-lea și s-a impus apoi datorită revoluției industriale.
Iar revoluția industrială a avut bunăvoința de a aduce în preajma omului și binefacerile electricității. Iar mijlocul de transport prin excelență urban e tramvaiul. Șoferul tramvaiului nu menține temperatura în cazanul locomotivei, ci controlează energia electrică cu diverse manete. De la numele inventatorului scoțian James Watt am moștenit și watt-ul, și cuvântul wattman.
(Sursa foto: readytogo.net)