FOTO / Apă infiltrată în pereții unui bloc aflat în reabilitare, la Arad
Bucuria mai multor arădeni că blocul vechi le va fi reabilitat termic, cu fonduri europene s-a transformat într-un coşmar. Pentru că muncitorii au decopertat blocul şi l-au acoperit cu o folie subţire, pe care ploile şi vântul din ultimele zile au luat-o pe sus, apa s-a infiltrat în apartamente de la etajul IV până la etajul II, distrugând tot ce a întâlnit în cale. Apa s-a infiltrat de la etajul IV până la etajul II, afectând 19 de apartamente. Pereţii sunt distruşi, la fel ca şi mobila şi alte bunuri din casele oamenilor. Mai mult, locatarii nu mai au nici curent, pentru că apa inflitrată în pereţi a creat scurtcircuit în reţeaua blocului. Oamenii sunt nevoiţi să stea cu cu ligheane şi găleţi în toată casa pentru a colecta apa de ploaie.
Articol de Carla Chiu, 20 august 2015, 17:26
S-a prelins de sus,. Este efectiv apă. Pe dulapuri se și vede cum curge. Încercă să renovăm și uitați ce se întâmplă.
Curge, nu putem da drumul la curent. A făcut flamă. În bucătărie e doar puțină apă, în rest peste tot.
Dezastru. De când au început ploile e dezastru la noi. Era să luăm și foc. Au ars prizele. Noroc că au venit oamenii, au văzut și au întrerupt oamenii.
Peste tot sunt castroane, nici curent nu mai avem. Nu se poate, e plin frigiderul, se decongelează tot. Trebuie să facem cumva.
E zugrăvit acum. Pe perete se scurge tot, că se vede.
Toată lumea a vrut ploaie, acum a dat ploaie. Noi chiar nu voiam.
Asta e, asta-i România.
Muncitorii au dispărut de la faţa locului de câteva zile.
Reprezentanții primăriei spun că firma constructoare este responsabilă şi de pagubele suferite de locatari, iar constructorul este obligat să refacă apartamentele avariate şi să-i despăgubească pe oameni pentru pagube.
Purătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad, Corina Drăghici.
Este întreaga răspundere, atât tehnică, cât și juridică a constructorului, Acestea sunt condițiile contractuale, amplasamentul este predat în totală responsabilitate. I-am pus în vedere constructorului să remedieze această situație și să rezolve în mod amiabil cu proprietarii.
Locatarii spun că cei care se ocupă de lucrări au promis că le vor repara zonele afectate de inundație.
Aproape 1.400 de apartamente sunt reabilitate termic cu aproape 10 miloane de euro, bani europeni, Aradul fiind primul oraş din România care a semnat asemenea contracte. În final, oamenii care vor locui în aceste apartamente vor avea condiţii mai bune şi vor beneficia de reducerea cu peste 40% a cheltuielilor cu căldura, promit autorităţile. Lucrările sunt complexe, nu doar faţadele vor fi izolate; vor fi închise balcoanele, se va lucra reabilitarea instalaţiilor comune de încălzire, la izolarea planşeelor de subsol şi a acoperişurilor.