AUDIO / Prima-doamnă are în „garderobă” o cratimă. Cu orice prilej!
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 18 noiembrie 2015, 07:00
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 20 august 2015)
Vă place cum se îmbracă Doamna Carmen Iohannis? Dacă eu nu mă aștept să îmi răspundeți, vă rog ca nici dumneavostră să nu vă așteptați să vă spun opinia mea. Fiindcă, pur și simplu, nu are nicio importanță. După domeniul politicii, moda este scena pe care evoluează cei mai mulți impostori. Mă iertați, fashion-ul e scena pe care evoluează cei mai mulți „specialiști!”. Nu știu dacă s-au auzit ghilimelele …
Sigur, eu cred că prima-doamnă a oricărei țări ar trebui să fie mereu îmbrăcată adecvat momentului și cu sobrietate. Însă nu-mi displac micile evadări de la protocolul unor asemenea momente. Dar, dacă protocolul are regulile sale mai mult sau mai puțin imperative, gramatica nu prea ne lasă în voia noastră. Astfel, gramatica ne cere să scriem „prima-doamnă” cu liniuță, cu cratimă. Așa cum se scrie și „prim-ministru” sau „primul-ministru”. Fiindcă, dacă scriem în două cuvinte, putem deduce că președintele ar avea o a doua doamnă. Ceea ce nu este nici legal, nici frumos. Cel puțin în țările în care monogamia este literă de lege.
Interesant este faptul că ultima ediție a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române a introdus acest substantiv compus, în vreme ce DEX-ul, deocamdată, îl ignoră.
Așadar, repet, mai ales pentru jurnaliști: când „prima-doamnă” înseamnă soția unui șef de stat, se scrie neapărat cu cratimă!