AUDIO / Virtuos al viorii? Sau virtuoz?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 11 septembrie 2015, 09:55
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
Virtuos şi virtuoz (rubrică difuzată în 7 septembrie 2015)
Suntem în plin festival „Enescu” și simt nevoia, în deschiderea rubricii de față, să vă semnalez un o legătură mai puțin cunoscută între numele marelui compozitor român și ultimii ani de dictatură ceaușistă. Dacă mai țineți minte, la sfârșitul anilor `90, câțiva intelectuali români importanți au primit domiciliu forțat la Tescani. Printre ei, și Andrei Pleșu care a fost transferat ca muzeograf la Casa memorială „George Enescu”, unde a scris o carte cu titlul „Jurnalul de la Tescani”. De fapt, moșia Tescani i-a aparținut Marucăi, soția mult iubită a lui Enescu. Mult iubită, cum spuneam, dar nu prea virtuoasă.
O persoană virtuoasă, știm bine, înseamnă o persoană care respectă și realizează în mod consecvent dezideratele etice, principiile și normele morale. O persoană vituoasă este înzestrată cu multe virtuți. Virtuos mai înseamnă corect, dar și cast, pur, nepătat, neprihănit.
Am intrat în acest lung șir de sinonime fiindcă, acum o seară, o vedetă a muzicii lejere din România s-a exprimat de un violonist așa: „este un virtuos al viorii”.Evident, voia să spună „un virtuoz”, nu „un virtuos”. Fiindcă „virtuoz” este cineva care stăpânește în mod desăvârșit tehnica unui instrument muzical sau tehnica unei arte.
Așadar, unui om virtuos îi admirăm virtutea, unui virtuoz îi admirăm virtuozitatea.