Personalitatea zilei: Mircea Eliade – omul de geniu care a marcat cultura lumii
Astăzi îl evocăm pe Mircea Eliade, scriitorul, filozoful, profesorul, un om sau omul de geniu care a marcat cultura lumii.
Articol de Dana Florea, 21 septembrie 2015, 10:16
În copilărie, i s-a interzis să citească. La începutul secolului trecut, medicina nu avea soluţii pentru miopia gravă, iar parinţii au fost sfătuiţi să-l ţină pe micul Mircea departe de oboseala cititului. La şcoală, a fost corijent tocmai la română şi limbi străine, iar tatăl său îl obliga să studieze pianul şi îi organiza concerte la care veneau doar rude şi prieteni.
Adolescentul miop care şi-a trecut cu greu corigenţele urma să devină ilustrul profesor de istorie a religiilor din Statele Unite, iubit de hipioţi şi chiar în ziua de azi la o întrebare adresată pe forumul liceenilor „Care este autorul român preferat?” cei mai mulţi au răspuns Mircea Eliade. Iată farmecul corigentului ajuns savant, al pianistului fără public, al călătorului exotic care a descoperit tainele Orientului, dar şi iubirea pentru fiica unui învăţat indian, al singurului om cu care Cioran vorbea româneşte, al activistului legionar care în timp ce scria articole antisemite lua poziţie împotriva persecutării intelectualilor evrei, al idolului pentru generaţii întregi de elevi şi studenţi din Chicago.
Eliade se obişnuise ăn copilărie cu eticheta de Elev indisciplinat şi mereu corijent. Într-o vară, din senin, el se hotara să schimbe totul din proprie initiaţiva şi cu propriile puteri. Dacă toţi il credeau o haimana, el le va dovedi ca nu este aşa. Le-a pregătit o supriză, iar arma lui a fost tocmai tocul cu cerneală.
Compoziţiile literare ale tânărului miop au început să îi aducă note maxime la română. Profesorii erau convinşi că a copiat, dar eseurile erau originale. Au urmat note maxime la limbi străine, iar lectura devenise o pasiune pentru adolescentul Mircea Eliade.
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg Romania – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor. 100 de români care, prin creativitate, munca și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.