AUDIO / Ora doisprezece sau douăsprezece?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 21 septembrie 2015, 11:26
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
Cum spunem corect ora? (rubrică difuzată în 12 decembrie 2014)
În limba română, relația cu timpul nu e tocmai ușoară. Așa de pildă, spunem ora unu, dar nu spunem ora una. Corect e ora douăsprezece și nu ora doisprezece.
Explicația e destul de banală: formula Ora unu/douăzeci și unu, se pare că moștenește forma inițială a felului cum era exprimat timpul, un ceas după miezul zilei/nopții, mai pe scurt, ceasul unu. Prin rostire prescurtată, unu (e ceasul unu sau, simplu, e unu). Apoi, forma de masculin, deja impusă, s-a păstrat și pe lângă femininul oră: ora unu. În schimb, în cazurile ora două/douăsprezece/douăzeci și două, s-a impus forma de feminin, care este și cea de neutru plural: două ceasuri după miezul zilei/nopții, de unde ceasurile sau ceasul două, apoi ora două etc. Este de neînțeles cum cineva, chiar jurnalist, poate rosti ora doisprezece atâta timp cât nu-i va trece niciodată prin gând să spună sau să scrie ora doi!
Și, apropo de ora 12,00, ora 12 noaptea, adică ora 24,00 devine ora 00,00.
Ora 24 și un minut nu există! Ca dovadă, un șofer a scăpat de o amendă, în instanță, fiindcă polițistul a scris în constatare ora 24 și 17 minute.
(Sursa foto: dailybusiness.ro)