AUDIO / „Multumesc la toţi”? Mai bine nu.
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 29 septembrie 2015, 10:11
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
Relaţia substantivelor cu cazul Dativ (rubrică difuzată în 23 decembrie 2014)
De fiecare dată când particip la diverse manifestări publice cum ar fi lansări de carte, vernisaje, comemorări sunt iritat de felul în care este exprimată relația substantivelor cu cazul Dativ.
Ca să înțelegeți ce vreau să spun, iată un exemplu recent: „Vreau să mulțumesc domnului primar, domnului prefect, la toți cei care au contribuit….” sau „Ar trebui să fim recunoscători la astfel de oameni.”
În primul exemplu, Dativul este corect exprimat: „domnului primar, domnului prefect”, numai că la al treilea dativ apare greșeala: în loc de „la toți cei care au contribuit”, ar fi rebuit să spunem/scriem „tuturor celor care au contribuit”.
Așadar, nu „îi dau bani la unul de pe stradă”, ci „unuia de pe stradă”, nu „mulțumesc la cei mai apropiați colaboratori”, ci „mulțumesc celor mai apropiați colaboratori”, fiindcă întrebarea cazului Dativ este „cui?” și nu „la ce”. Varianta „la cei” nu este propriu-zis o greșeală, ci mai curând un stil de vorbire neîngrijită sau o formă populară.
În final, o observație pentru profesorii de limba română și jurnaliști: limba literară acceptă construcția cu prepoziția la numai când complementul indirect este exprimat printr-un numeral invariabil (de exemplu trei) sau are ca determinant un adjectiv invariabil (de exemplu asemenea, astfel).
(Sursa foto: forbes.com)