AUDIO / Punem din nou accentul pe … accent: caractér sau carácter? Sevér sau séver?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 7 octombrie 2015, 10:30
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 9.20 şi 11.20.
Din nou punem accentul pe … accent. (rubrică difuzată în 1 ianuarie 2015)
Ieri am abordat problema accentului și aici, slavă Domnului, sunt multe lucruri de semnalat.
Se știe că, spre deosebire de alte limbi, accentul în limba română este liber, ceea ce face ca el să diferențieze unele cuvinte, dându-le cu totul alt sens. Sau, în alte situatii, diferențiază forme (timpuri) verbale. De pildă, în cuvinte ca mozáic/mozaíc, veséla/vésela, compánie/companíe se poate observa ușor diferența de sens. De asemenea, în functie de accent, verbul „cântă” poate fi la indicativ prezent sau perfect simplu. Ca „Soprana cântă astă seară” nu e totuna cu „Soprana cântă astă seară”.
Ieri semnalam că unele cuvinte suferă o accentuare pe una sau pe alta dintre silabe. Astăzi voi semnala faptul că norma recomandă o singura accentuare la cuvintele: „caractér”, „sevér”, „călúgăriță”, „dóctoriță”, „fenomén”, „áripă”, “adícă”, “únic”, “rúcsac”, „dumìnică”, „ianuàrie”, „lozìncă”, „miròs”, „regìzor”, „şervèt”, „ùnic”.
La formele verbului „a fi”, lingviștii recomandă o singură accentuare. Așadar, vom pronunța corect „súntem, súnteți” și nu „suntém, suntéți”.
(Foto: mozaic-llc.com)