REPORTAJ / Tinerii care activează ca voluntari sunt tot mai căutați de firme din țară și din străinătate
Voluntariatul a devenit una din metodele cele mai practice pentru a acumula experienţă în muncă. Încă din perioada studenţiei, tinerii pot opta să muncească, fie în organizaţii, ONG-uri şi chiar instituţii publice, fără a fi plătiţi dar cu folos, pentru că mai toţi angajatorii cer experienţa profesională. În legea voluntariatului, este prevăzut şi un contract însă acesta nu este într-atât de relevant pe cât este experienţa partică.
Articol de Radio Timișoara, 12 octombrie 2015, 15:03
Voluntariatul, din ce în ce mai vizibil în România, te ajută să îți găseşti mai uşor un loc de muncă. Este şi cazul Danei, care a făcut voluntariat imediat după ce a terminat studiile, iar acum lucrează în domeniu.
Terminasem Facultatea de Calculatoare și, fiind o perioadă grea în privința angajărilor, o oportunitate bine-venită să pot să fac voluntariat. Mi s-a recunoscut ca experiență profesională pentru că am continuat să lucrez în proiecte mai departe.
Se îngrijesc să nu facă muncă de izbelişte, pentru că nici ei, voluntarii nu scapa de evaluarea „angajatorului”, spune coodronatorul Europe Direct, Maria Ciorba.
Am primit cereri din partea unor angajatori, mai ales din străinătate, de a face recomandări pentru foști voluntari de-ai noștri. Mi-a făcut cu mare plăcere și le-au fost utile. De anul trecut, de la schimbarea și adoptarea noii legi a voluntariatului în România, s-a introdus certificatul care atestă experiența de voluntariat și cxare se eliberează la cererea voluntarului, după finalizarea perioadei de voluntariat și în care trebuie incluse numărul de ore de voluntariat, tipurile de activități în care s-au implicat și o apreciere din partea supervizorului.
Legea voluntariatului a fost adoptată de parlament anul trecut, însă prea puţini ştiu că pot folosi certificatul de voluntariat pentru a demonstra experienţa în muncă.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Ioana Sapianu:
Foto: http://edu-news.ro/