Situație dramatică: Scade numărul specialiștilor de ATI și medicină de urgență
Salvează pacienţi care ajung la spital între viaţă şi moarte. Cele mai grave cazuri într-un spital ajung pe mâinile medicilor de la Anestezie-Terapie Intensivă. Viaţa pacientului depinde de priceperea doctorului şi de aparatura necesară pentru a ţine în viaţă bolnavul sau măcar de existenţa unui medic. Din păcate, numărul specialiştilor în domeniu, la nivel naţional, este de 670, un număr foarte mic potrivit şefului Clinicii ATI de la Spitalul Judeţean din Timişoara, Ovidiu Bedreag
Articol de Radio Timișoara, 19 octombrie 2015, 14:20
Pe loc vă pot da un număr de spitale județene din România care au doi medici anesteziști încadrați, ceea ce este extrem de grav. Practic, acei medici nu pot acoperi programul operator, nu pot îngriji pacienții din reanimările respective, nu pot asigura o linie de gardă corespunzătoare. Nu mă uit la zonele îndepărtate, dar în jurul Timișoarei sunt numeroase spitale cu deficite grave de medici de Anestezie-Terapie Intensivă și medicină de urgență.
Șeful Clinicii ATI atrage atenția asupra fenomenului îngrijorător al plecării medicilor rezidenți din țară. Medicul Ovidiu Bedreag spune că medicii ATI, odată plecați din România, nu se mai întorc întrucât există o cerere foarte mare în străinătate. Aceeaşi situaţie există şi în cazul asistenţilor de pe secţiile de terapie intensivă. Pentru a forma un asistent medical de terapie intensivă e nevoie de cel puţin 4-5 ani de muncă. După ce se specializează aleg însă să plece să muncească peste hotare, unde salariul este de mii de euro, nu doar câteva sute de lei, aşa cum ar câştiga dacă ar munci alături de cei care i-au pregătit.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Luisa Tîrcă.