AUDIO / Despre verbul „trebuie”, cum trebuie
Articol de Dana Florea, 3 decembrie 2015, 11:27
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 3 septembrie 2015)
Un ascultător al rubricii, Domnul B. M., a remarcat că, acum două zile, am spus: „politicenii care vor trebui să ia necesarele măsuri umanitare”.
Era vorba, atunci, despre criza emigranților. De fapt, ascultătorul nostru mă întreabă dacă nu cumva am greșit și dacă nu ar fi trebuit să spus „politicenii care va trebui să ia necesarele măsuri umanitare”.
Cred că Domnul B. M. Este o persoană mai în vârstă fiindcă, într-adevăr, în ediția veche a DOOM-ului, verbul „a trebui” este considerat unipersonal și, ca atare, persoana a treia singular nu se deosebea de persoana a treia plural. Ultima ediție a DOOM-ului arată că, la timpul trecut și la timpul viitor, persoana a treia plural diferă de persoana a treia singular. Ca atare, spunem și scriem el trebuia/ei trebuia, ea a trebuit/ele au trebuit și așa mai departe.
Greșeli apar adesea la formele de prezent și, de curând, am auzit cum un om politic spunea cu un patos demn de o cauză mai bună: „Românii trebuiesc să se apere cu demnitate în fața altor țări din Europa”.
Sunt de acord cu ideea vorbitorului, dar atrag atenția că, la indicativul prezent, verbul „a trebui” are o singură formă: eu trebuie, tu trebuie, el, ea trebuie, noi trebuie, voi trebuie, el, ele trebuie.