Comisia Europeană: combateți munca la negru și reduceți povara fiscală!
Comisia Europeană recomandă României să îmbunătăţească nivelul de colectare a taxelor, să reducă evaziunea fiscală și munca la negru.
Articol de Radio Timișoara, 3 iunie 2014, 10:23
Comisia Europeană a publicat luni câteva recomandări privind Programul naţional de reformă al României pentru 2014,
Punctul cel mai sensibil subliniat de CE in documentul publicat luni, 2 iunie, se referă la “capacitatea administrativă slabă de a dezvolta și implementa politici – provocarea principală pentru Romania, care periclitează dezvoltarea întregii țări, mediul de afaceri și capacitatea de investiții publice”.
Legat de fondurile europene, se arată că în ciuda unui progres important, rata de absorbție a fondurilor europene rămâne una dintre cele mai scăzute din UE. Legislatia in domeniul achizițiilor publice suferă de lipsa stabilității si a coerenței, mai avertizează CE.
Documentul conține concluziile referitoare la performanța României pe segmentele majore economice.
CE consideră că strategia bugetară respectă în mare parte cerinţele Pactului de Stabilitate şi de Creştere. Oficialii europeni atrag atenţia că executivul român nu a propus încă măsurile economice necesare pentru 2015 pentru a se asigura că obiectivele de creştere economică vor putea fi atinse.
Alte motive de ingrijorare sunt legate de colectarea redusă a taxelor și munca la negru. Frauda și neplata taxelor în domeniul TVA, accizele și sistemele transfrontaliere rămân o provocare pentru România.
Comisia Europeană avetizează că progresul concret împotriva muncii la negru este limitat. În plus, nivelul taxelor pentru veniturile mici și mijlocii rămâne ridicat în R0mânia, ceea ce încurajează munca nedeclarată și nedeclararea încasărilor. Sistemul de pensii este încă un motiv de îngrijorare din cauza ratei scăzute de contributori în câmpul muncii față de persoane pensionate.
Comisia Europeana recomandă, României:
· Combateți munca nedeclarată
· Reduceți povara fiscală pentru veniturile mici și mijlocii, printr-o modalitate cu efecte neutre asupra bugetului
· Finalizați reforma pensiilor, începută în 2010
· Accelerați reformele din domeniul sănătății
· Creșteți eforturile de a sista plățile informale, printr-un management corect și sisteme de control
· Consolidați măsurile active de ocupare a forței de muncă și capacitatea Agenției Naționale de Ocupare.
Sursa: uelive.euractiv.ro