Personalitatea zilei: Ştefania Mărăcineanu – un adevarat fenomen în lumea ştiinţifică europeană
Astazi v-o prezentam pe Stefania Maracineanu, savanta considerata un adevarat fenomen in lumea stiintifica europeana. Ea a descoperit radioactivitatea artificiala,o veritabila revolutie in stiinta.
Articol de Dana Florea, 18 noiembrie 2015, 08:25 / actualizat: 18 noiembrie 2015, 10:59
Stefania Maracineanu, profesoara de chimie si fizica la Scoala de Fete din Bucuresti, sosea in 1922 la Paris, cu o bursa din partea Ministerului de Stiinte din Romania. Datorita cunostintelor sale, a fost acceptata in laboratoarele celebrei Marie Curie, unde a lucrat cu oameni de stiinta remarcabili. Aici descopera cum se produce radioactivitatea artificiala, lucru demonstrat si in teza sa de doctorat sustinuta la Sorbona, in 1924. Sustinerea tezei a avut loc in fata unei comisii din care facea parte si Marie Curie.
Dupa doctorat, Stefania Maracineanu ramane in Franta pana in 1930, ca sa-si continue cercetarile alaturi de alti savanti europeni. Ea studiaza legătura dintre radioactivitate şi ploi, iar mai târziu relaţia dintre cutremure şi precipitaţii.
In 1935, sotii Frederic si Irene Joliot-Curie sunt cei care castiga premiul Nobel, pentru fantastica descoperire a radioactivitatii artificiale.
In 1930, Stefania Maracineanu se intoarce in Romania, de care ii era dor; refuza diferitele oferte din strainatate si prefer sa duca o munca de pionierat acasa, intemeind primul laborator de radioactivitate din tara, la Politehnica Bucuresti.
S-a ocupat şi de fenomenele meteorologice, reuşind să descopere procedeul de declanşare artificială a ploii cu ajutorul unor săruri radioactive şi, de asemenea, să stabilească legătura între cutremure şi precipitaţii. În 1931 a provocat prima ploaie artificială din lume în Bărăgan,;continua apoi cercetările ce pareau de domeniul science-fiction-ului, în Algeria, cu sprijinul guvernului francez. A semnalat pentru prima dată că în ajunul producerii unui cutremur creşte radioactivitatea în zona epicentrului.
Radio Romania Regional vă prezintă proiectul “Eu aleg Romania – 100 de români pentru istoria lumii”.
100 de personalități din cultură sau știință, care au marcat dezvoltarea lumii prin realizarile lor. 100 de români care, prin creativitate, munca și curaj, au adus România între țările care au îmbogățit cunoașterea universală.
Sursa foto: jurnalul.ro