Drept garantat de lege – ignorat de Casa de Asigurări de Sănătate!
O familie din Timişoara, greu încercată după ce i-au murit ambii copii, a fost nevoită să câştige prin procese un drept garantat de lege, pentru că reprezentanţii Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Timiş au refuzat să răspundă unei solicitări adresate pe cale administrativă.
Articol de Carla Chiu, 4 iunie 2014, 08:00
Coşmarul familiei Băluţi a început în momentul în care singurul copil s-a îmbolnăvit, iar în doi ani a murit, fără ca medicii să reuşească să-i pună un diagnostic precis. Cei doi soţi şi-au dorit mult un copil, iar după aproximativ doi ani a venit pe lume cel de-al doilea copil. Tot în jurul vârstei de 10 ani acesta s-a îmbolnăvit, prezentând aceleaşi simptome ca fratele său. Virgil Băluţi povesteşte că, în România, copilului nu i s-a dat nicio şansă…
„Primul lucru, am făcut un RMN, cât am putut de repede. Ni s-a spus că este adenoleucodistrofie, distruge teaca mielină. L-au supectat de apendicită, vroiau şi să-l opereze de apendicită. Am ajuns la neuropihiatrie infantilă, acolo mi-a murit şi primul copil… De acolo, o doctoriţă a luat legătura în Germania, ne-a programat. Profesorul de la neuropsihiatrie infantilă a scris clar pe buletin că nu se poate trata în România. Din păcate am ajuns prea târziu cu el şi nu s-a mai putut face un transplant de celule”, a spus Virgil Băluţi.
În încercarea de a-şi salva fiul, familia Băluţi a cheltuit în Germania, aproximativ 8.000 de euro. După înmormântarea celui de-al doilea copil, timişorenii au făcut o cerere la Casa de Asigurări de Sănătate Timiş pentru decontarea sumei de 3.200 de lei, costul tratamentului dacă acesta ar fi fost făcut în România. Timp de nouă luni, funcţionarii statului nici măcar nu i-au răspuns solicitantului.
„Am făcut cererea şi n-au răspuns nimic. N-au răspuns, efectiv, 9 luni de zile. Erau obligaţi să răspundă în 30 de zile. Chiar aveam nevoie de bani în perioada aia”, susţine Virgil Băluţi.
Virgil Băluţi susţine că aceasta a fost singura pretentie, dar pentru că nu a primit niciun răspuns, a deschis proces în care a cerut să i se deconteze toate cheltuielile făcute în Germania. Ce soluţie au emis judecătorii de aici?
„Tribunalul Timiş a obligat Ministerul Sănătăţii, Casa de Asigurări de Sănătate şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate la plata contravalorii cheltuielilor medicale, efectuate în străinătate, pentru un copil minor, constatând, în esenţă, că refuzul pârâţilor de a soluţiona cererea care le-a fost adresată şi prin care se solicita decontarea acestor cheltuieli este nejustificat”, a declarat Ramona Ioţcovici, purtătorul de cuvânt al Tribunalului Timiş.
Decizia a fost atacată cu recurs la Curtea de Apel Timişoara, unde judecătorii au diminuat suma, stabilind că familia Băluţi trebuie să primească suma de 3.200 de lei. Practic, familia care a încercat din răsputeri să îşi salveze copilul de la moarte, a primit, după doi ani de procese, un drept pe care funcţionarii Casei de Asigurări de Sănătate ar fi trebuit să îl acorde de pe scaun.
Sursa Foto: theguardian.com