Radu Lupu – unul dintre cei mai importanți pianiști ai timpurilor noastre
Interpretările sale din creațiile lui Schubert, Schumann, Brahms, Beethoven sau Mozart au fost caracterizate ca fiind magice.
Se naște la Galați, într-o familie de evrei, părinții săi fiind Meyer Lupu și Ana Gabor.
Articol de Dana Florea, 3 decembrie 2015, 09:49
La 6 ani începe să studieze pianul cu Lia Busuioceanu, iar la 12 ani debutează cu un program complet de muzică compusă de el însuși. Continuă studiile la București, cu Florica Musicescu și Cella Delavrancea. La 16 ani, în 1961, primește o bursă la Conservatorul din Moscova, unde va lucra cu Galina Eghiazarova. În perioada studiilor din Uniunea Sovietică, are concerte la Moscova și Leningrad și participă la Concursul de pian „Van Cliburn” din Texas, unde câștigă premiul I.
Reia cursurile de la Moscova și, înainte de finalizarea acestora, va câștiga încă două prestigioase premii I: la Festivalul Internațional „George Enescu”, în 1967 şi, doi ani mai târziu, la concursul internațional de pian de la Leeds, în Marea Britanie.
“În anul 1969 a debutat pe scena londoneză, înregistrând un mare succes cu interpretarea Sonatei pentru pian op. 10 nr. 3 de Beethoven. “A adus pe scenă ceea ce părea o întreagă experienţă de viaţă, cu alternanţele sale de dezolare şi mândrie. Muzica nu ar putea fi niciodată mai apropiată de vorbire”, a scris atunci Joan Chissell în prestigioasa publicaţie The Times..”
Cariera sa va continua alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 cântă la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini. Întreprinde cu regularitate turnee în Europa și Statele Unite, dar și în Asia (în Israel și în China).