AUDIO / Mihai Leu, despre „nobila artă” de astăzi: „E alarmant să avem un singur boxer calificat la Rio”
Timișoara a fost vizitată, nu demult, de primul campion mondial român din boxul profesionist. E vorba despre Mihai Leu, prezent la începutul acestei luni în sala „Constantin Jude”, la Cupei Revoluției, unde fratele său, Victor, și-a făcut intrarea în arbitraj.
Articol de Gabriel Toth, 20 decembrie 2015, 15:11
Hunedoreanul nu s-a sfiit să vorbească despre situația actuală din boxul românesc, una extrem de confuză. În acest moment, Federația de specialitate nu are o conducere propriu-zisă, după demisia lui Leonard Doroftei din luna noiembrie. Mihai Leu speră însă ca noua echipă care se va instala în fruntea forului de la București să aducă o schimbare în lumea nobilei arte:
Boxul amator din România traversează o pantă descendentă. În acest moment, țara noastră are un singur pugilist calificat la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro, pe Mihai Nistor. Extrem de puțin pentru o țară care, de-a lungul timpului, a cucerit 25 de medalii olimpice prin box. E drept, una singură de aur, în îndepărtatul an 1956, la Melbourne, prin Nicolae Linca. Despre această situație, Mihai Leu:
România are însă destule motive de bucurie în boxul profesionist. La finele lunii noiembrie, Lucian Bute a luptat din nou pentru centura mondială IBF la categoria supermijlocie, însă a fost învins de britanicul James DeGale, deși a reușit un meci foarte bun. Mihai Leu consideră că Bute nu și-a spus ultimul cuvânt în boxul profesionist:
Pentru zona de vest a țării, o promisiune pentru o centură mondială vine de la Flavius Biea. Pe arădeanul crescut la Timișoara și intrat de trei ani în boxul profesionist l-ați putut asculta săptămâna trecută la Radio Timișoara, când promitea că își propune, în câțiva ani, să lupte pentru titlul mondial. Mihai Leu e unul dintre susținătorii înfocați ai lui Biea, dar spune că trebuie să își găsească o echipă profesionistă de management, pentru a se putea concentra exclusiv pe ceea ce are de făcut în ring:
Mihai Leu va împlini, în luna februarie, 48 de ani. Ca amator, are în palmares un titlu mondial la juniori, în 1987. A trecut la profesionism în 1991, câștigând, pe rând, titlul intercontinental al Germaniei, Titlul Intercontinental WBO și, în fine, titlul mondial la semim-mijlocie, în 1997, după o finală cu Santiego Samaniego, care i-a și pus punct carierei, din cauza unei accidentări la umăr.