De sărbători, medicii atenționează: Evitați abuzul de alimente, grăsimi și alcool
Perioada sărbătorilor de iarnă este şi una a exceselor. După cum este şi tradiţia, de Crăciun şi de Anul Nou, românul umple masa cu fel de fel de bunătăţi, mai mult sau mai puţin sănătoase. Medicii atrag atenţia că pericolul exceselor alimentare este unul real şi că totul poate fi consumat, însă cu moderaţie şi echilibrat. Altfel, riscaţi să vă petreceţi sărbătorile la urgenţe sau internaţi.
Articol de Radio Timișoara, 23 decembrie 2015, 13:11
Nu mulţi pot rezista tentaţiei cârnaţilor, sarmalelor sau salatei de boeuf. Atenţie însă! Alimentele grase, cu mult zahăr, maioneză sau afumate, pot duce la probleme mari de sănătate, spune medicul Adrian Goldiş, de la secţia de gastro-enterologie a Spitalului Judeţean din Timișoara:
Este o perioadă cu multe zile e sărbătoare, cu zile libere. Noi vedem din patologia internată pe secție, din păcate foarte multe pancreatite acute tocmai din cauza excesului de lipide, de grăsimi și a excesului de alcool. Toate trebuie făcute ponderat, cu atenți, mai ales acum, cum este obiceiul la români, când se mănâncă foarte multă grăsime. O dată, dar nu făcut un obicei zilnic.
De asemenea, un pahar de ţuică se poate transforma într-o problemă, care duce consumatorul la urgenţe. Asta dacă nu este înlocuit cu un pahar cu apă sau suc proaspăt de fructe.
Se recomandă, de asemenea, evitarea abuzului de alcool. Bineînțeles, un pahar de șampanie de Anul Nou e un obicei, dar nu în exces. Se recomandă o alimentație echilibrată cu multe legume, fructe proaspete, lichide, o hidratare corectă și, bineînțeles, fără abuzuri.
De asemenea, pentru cei cu boli cronice, medicii recomandă menţinerea unei diete specifice afecţiunii.