AUDIO / Misoginie/misandrie
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 31 decembrie 2015, 06:00
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 20 mai 2015)
Ieri, când am vorbit despre Ziua Internațională a Mamei, am vrut să vă atrag atenția asupra faptului că mulți vorbitori fac greșeala de a spune și scrie „dragele” sau „dragelor mame, femei” în loc de „dragile” sau „dragilor mame, femei”. Astăzi, în continuarea temei, aș vrea să vă semnalez câteva neologisme în legătură cu binomul femeie-bărbat. Nu de alta, dar o exprimare îngrijită înseamnă și o varietate mai colorată în vocabular.
Și am să încep cu un neologism cunoscut de marea majoritate a vorbitorilor: misoginie. Dicționarele spun că un bărbat misogin urăște femeile. Cuvântul vine din limba franceză unde a fost creat din două cuvinte grecești misein – a urî, gyne – femeie. Etimologia nu dă seama cu exactitate despre sensul cuvântului fiindcă o atitudine misogină nu este neapărat una atât de radicală. Un misogin nu urăște neapărat femeile, dar are un comportament și o atitudine de dispreț, de subevaluare a femeilor. Un misogin, scriau dicționarele vechi, evită societatea, cercurile, compania femeilor.
În oglindă cu misoginie, există un cuvânt mult mai puțin cunoscut: misandrie. Înțelegerea cuvântului e foarte simplă din perspectiva celor spuse mai înainte: misein, a urî, și andros, bărbat. Cu o precizare importantă. Spre deosebire de misoginie, ce se poate înțelege și ca o atitudine generală din societățile patriarhale, adică din societățile conduse de bărbați, misandria este mult mai mult. Este o boală, și înseamnă „o repulsie patologică față de bărbați”.
Dar, ca să înțelegem mai bine cum e cu raportul femeie-bărbat în lumea asta, să vă spun un banc: „Ion , către Mărie; Auzi tu, Mărie, țîe ț-ar plăcea să fii bărbat? La care Mărie îi răspunde: Dar țâie?”