AUDIO / Ziua Republicii și câteva probleme cu „Maiestatea Sa”
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 5 ianuarie 2016, 10:51
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 30 decembrie 2015)
În mod normal, 30 decembrie ar fi trebuit să fie un fel de o a doua zi națională. În 30 decembrie 1947, România a devenit republică în urma abdicării Regelui Mihai. Marea familie a statelor republică marchează solemn clipa. Franța de astăzi, de pildă, se revendică din momentul abolirii monarhiei la 1789. Chiar dacă a urmat o Restaurație. Nu vă enervați: aici nu încape nicio asemănare! Ziua Republicii, sărbătorită tot mai anemic și în comunism, nu a fost decât Ziua Sovietizării României! A fost ziua în care sovieticii au înconjurat Palatul Regal cu tancurile și l-au șantajat pe tânărul nostru Rege să abdice.
Dar, fiindcă sunt la o rubrică de cultivarea limbii, mă resemnez să spun că, la români, cuvântul „rege” nu dateaza din vremuri imemoriale, ci exact de la apariţia regatului. Noi am avut: domn, voievod, crai, rigă sau principe. Care au fost unși și nu încoronați. Cuvântul de origine slavă „voievod” e un cuvânt razboinic fiindcă „voievod” înseamna „conducător de oști”. Cuvântul se pacifică atunci când devine „vodă”. Mie îmi plac mult sinonimele sale, „rigă” și „crai”, poate fiindcă le regăsesc în jocul de cărți.
Cât despre dubletele „Maiestate” și „Majestate”, ambele sunt corecte. Așadar, e corect dacă spunem și „Majestatea Sa, Regele Mihai”, și „Maiestatea Sa, regele Mihai”. Asta pentru regaliști. Doar că, la televiziunea națională, în presă în general sau într-un context oficial, nu se spune sau scrie „Majestatea Sa Regele Mihai”, ci doar „Regele Mihai”. Asta e, din 30 decembrie 1947, suntem republică.