O timișoreancă are soluția pentru problema monumentelor istorice murdarite de păsări: porumbarul contraceptiv
Articol de Radio Timișoara, 25 ianuarie 2016, 11:31 / actualizat: 25 ianuarie 2016, 16:12
O tânără pasionată de păsări, Silvia Moldovan, a propus Primăriei Timişoara o soluţie implementată cu succes în Germania şi Franţa.
Am două soluții pentru a controla înmulțirea porumbeilor comunitari. Una este foarte rapidă și puțin costisitoare, aproape deloc. Aceasta constă în a lucra cu spațiul care deja există și cu amenajările de acolo. De exemplu, este spațiul între McDonalds și Cinema Timiș, între parter și etajul I, unde este un mic plafon și unde porumbeii oricum stau pentru că este un spațiu destul de generos. Acolo s-ar putea pune niște rafturi compartimentate, care pot fi concepute în așa fel încât pot trece neobservate. Chiar pot avantaja clădirea printr-o cromatică, pot fi parte inegrantă din estetica fațadei.
A doua variantă propusă de Silvia Moldovan constră în realizarea unor turnuri înalte de 4-5 metri, care pot adăposti până la 200 de cuiburi.
Eu am conceput niște turnuri și cutii care au și valențe artistice, deci le văd ca niște obiecte de artă cu această funcționalitate practică de a controla înmulțirea porumbeilor. Această controlare se face prin schimbarea oălor adevărate cu ouă false. Se lasă porumbeii să se înmulțească o singură dată pe an, primăvara. Astfel se reduce mortalitatea puietului, porumbeii aceștia vor fi mai sănătoși, scapă de bolile de sezon
Silvia Moldovan spune că acest procedeu este practicat în Europa încă din 1997, începând din Germania. Procedeul poartă numele de proumbar contraceptiv, iar costurile nu sunt mari. Silvia Moldovan se oferă personal, ca voluntar, să se ocupe de gestionarea proiectului.
Directorul Direcţiei de Mediu, Adrian Bere, a avut deja o discuţie cu Silvia Moldovan şi este încântat de proiectul ei.
E un proiect interesant motiv pentru care noi analizăm oportunitatea implementării lui în concordanță cu legislația în vigoare. Nu este atât de simplu, presupune mai mulți pași: un studiu de necesitate și de oportunitate, este evident că avem nevoie de un studiu de urbanism, certificat de construcție și fonduri care să poată să ne ajute pentru realizarea obiectivului.
Silvia Moldovan se ocupă cu salvarea şi tratarea păsărilor bolnave din Timişoara din anul 2008.