Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului. La Timișoara, tinerii au ascultat memorii ale oamenilor care și-au pierdut apropiații în lagăre
Ziua Internaţională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din timpul celui de-al doilea Război Mondial este marcată astăzi de comunităţile de evrei din întreaga ţară. Peste 6 milioane de persoane au fost victime ale atrocităţilor Germaniei naziste şi ale colaboratorilor săi.
Articol de Radio Timișoara, 27 ianuarie 2016, 18:12
Astăzi este marcată eliberarea supravieţuitorilor din lagărele naziste de la Auschwitz – Birkenau din Polonia, de către armata sovietică, în 1945.
Cu ocazia Zilei Internaționale de Comemorare a Victimelor Holocaustului, astăzi, s-au întâlnit adolescenți ai Liceului Carmen Sylva din Timișoara cu vârstnicii de la Comunitatea Evreilor din oraș. Memorii împărtășite ale celor care și-au pierdut membri de familie în timpul Holocaustului, istorii de viață și istoria sângeroasă a celui de-al Doilea Război Mondial au fost transmise pentru ca adevărul abominabile să fie cunoscut și imposibil de repetat.
Un scurt curs de istorie a fost susținut de prof univ. dr. Victor Neumann, iar rabinul Zwicka Kfir din Israel, fiul unui supraviețuitor al Holocaustului a povestit istoria de viață a tatălui său care la 6 ani a scăpat ca prin minune neatins de gloanțele ce au secerat toți evreii aliniați la malul Dunării, în Budapesta, și executați pentru vina de a se fi născut evrei. Acum, la întîlnirea cu elevi de clasa a VIII-a, rabinul Zwika Kfir ne spune ar trebui să ne cunoaștem bine istoria, să ne întrebăm cum a fost posibil ca populații întregi să fie dezumanizate și să participe la exterminarea în masă din al Doilea Război Mondial și să căutăm răspuns la întrebarea cum putem pretinde ca astfel de grozăvii să nu se mai petreacă niciodată.
Evenimentul de astăzi de la Comunitatea Evreilor din Timișoara s-a încheiat cu aprinderea ritualică a 6 lumînări reprezentînd cele 6 milioane de evrei, victime ale Holocaustului și o rugăciune pentru sufletele tuturor celor uciși.
Ascultați reportajul în format audio realizat de Felicia Ristea: