GEC Nera combate construirea a două microhidrocentrale pe râul Nera, lângă o rezervaţie naturală!
În data de 16 februarie, la sediul Primăriei din Prigor, jud.Caraş Severin, Agenţia pentru Protecţia Mediului anunţă supunerea spre dezbatere publică a studiilor de impact privind construirea a două microhidrocentrale pe râul Nera, în zona localităţii Prigor.
Articol de Mihai Junea, 9 februarie 2016, 15:33
Într-un comunicat de presă, Grupul Ecologic de Colaborare Nera din Oraviţa, constată că „în cele două studii nu se spune că MHC-urile de la Prigor se găsesc la o distanţă de sub 15 km, în amonte de rezervaţia naturală sit Natura 2000 „Râul Nera între Bozovici şi Moceriş”. Amplasamentul propus este în contradicţie cu Avizul de Mediu 10938/2012(pag.14 pct.III.2) al Ministerului Mediului şi Pădurilor, dat pe Stratergia de Dezvoltare Energetică a României, în care se precizează că astfel de lucrări nu se pot face atunci când în aval există o arie protejată la o distanţă mai mică de 20 km”.
Pe cale de consecinţă, GEC Nera solicită MM şi APM Caraş Severin stoparea procedurii privind emiterea acordului de mediu, atrăgând totodată atenţia că orice eventuală derogare de la prevederile Avizului10938 din 2012 va fi invalidată de instanţă.