REPORTAJ / Misterele reţetei secrete a salamului de Nădlac
GALERIE FOTO
Articol de Radio Timișoara, 11 februarie 2016, 08:18
La Nădlac nu există vreo gospodărie în care să nu se facă celebrul salam.
Ioan Masai la 86 de ani este cel mai vârstnic măcelar din Nădlac. A început meseria la 14 ani ca ucenic, iar acum salamul de Nădlac nu mai are niciun secret pentru el.
Omul trebuie să ştie să îl amestece bine, să taie carnea la ciurul de 6 mm. Salam de Nădlac se făcea, pe vremuri, în maţele de porc gras. Astăzi se folosesc maţele de vită. Se dă 17 grame sare la un kilogram, boia, usturoi puţin. Astea se amestecă bine. Apoi se ţine vreo oră – două sau două-trei zile afară ca să se zvânte. Apoi merge la fum. Se afumă cu praf de firez.
Poate unul dintre cele mai importante secrete ale samalului de Nădlac este faptul că toate ingredientele sunt realizate în casă.
Ioan Masai l-a iniţiat în tainele meseriei şi pe ginerele său, Pavel Palio.
Salamul de Nădlac se vinde cu 50 – 60 de lei kilogramul, iar cumpărătorii vin din toate colţurile ţării şi trimit apoi comenzi.
Reţeta salamului de Nădlac datează de sute de ani, fiind ulteior preluată de slovacii din localitate şi îmbunătăţită.
Ascultaţi reportajul în format audio realizat de Remus Nistoran.
GALERIE FOTO