Sătenii din Secăşeni, speriaţi de şerpii care au invadat o casă din localitate
Zeci de şerpi au fost găsiţi în pereţii exteriori ai unei case vechi, din satul Secăşeni, județul Carș-Severin, însă, până în prezent, localnicii nu știu la cine să apeleze pentru ca problema să fie rezolvată.
Articol de Radio Timișoara, 17 iunie 2014, 16:59 / actualizat: 22 iunie 2014, 22:07
Primarul comunei Ticvaniu Mare, Aurel Jivan, spune că a fost anunțat de localnici și că, la rândul său, a alertat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Direcţia Sanitară Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică.
Reprezentanţii Direcţiei Sanitar Veterinare Caraș-Severin și ai ISU Semenic susţin că nu au cum să rezolve problema, deoarece nu are atribuţii în acest sens.
La rândul său, directorul Direcţiei de Sănătate Publică din Caraş-Severin, Dragoş Luca, spune că “există proceduri în acest sens, instituţia de suport este Direcţia Sanitară Veterinară, am luat legătura şi cu comandantul ISU Semenic al judeţului Caraş-Severin, iar în măsura în care suntem solicitaţi, vom pune la dispoziţie o ambulanţă dotată cu ser antiviperin, care va interveni la faţa locului, dacă se confirmă că este vorba de vipere”.
Conform autorităţilor, este o perioadă destul de critică din punctul de vedere al atacurilor viperelor, fiind mai agresive ca de obicei.
“Noi suntem pregătiţi ca instituţie, în sensul că avem un stoc antiepidepic, cu ser antiviperin, la nivelul DSP. În general, avem 15 fiole pe stoc. Acesta este reînnoit în funcţie de consumul serului în teritoriu. Până în momentul de faţă, am distribuit în zonele în care muşcăruile sunt mai frecvente, la Moldova Nouă, Oraviţa şi urmează ca Serviciul Judeţean de Ambulanţă din Reşiţa să îl ridice de la noi, iar Spitalul Judeţean de Urgenţă din Reşiţa şi Spitalul Municipal Caransebeş deţin ser antiviperin”, a precizat directorul DSP Caraş-Severin, subliniind că unităţile sanitare au obligaţia de a-şi asigura un stoc minim de ser antiviperin.
Primarul localității Ticvaniu Mare, Aurel Jivan, relatează că familia care locuiește în casa invadată de șerpi a început să spargă pereții. Oamenii au scos, până acum, peste 50 de șerpi, însă casa este în continuară năpădită de ei. “Ştiu că există capcane pentru şerpi, că nu ai voie să îi omori, conform legii, dar sunt foarte mulţi’, a precizat Aurel Jivan, primarul comunei Ticvaniu Mare.
În ultimii ani, au fost consemnate două cazuri de muşcături de viperă, iar în 2014, la Caransebeș, un singur caz de mușcătură de șapre, care nu s-a confirmat a fi de viperă.
Sursa foto: infocs