Poliţiştii hunedoreni, pe primul loc în ţară la recuperarea bunurilor de patrimoniu
Poliţiştii din judeţul Hunedoara se află pe primul loc în ţară în ceea ce priveşte recuperarea bunurilor de patrimoniu cultural naţional furate de infractori. Oamenii legii au reușit să readucă în ţară brăţările dacice din aur sau monedele dacice din aur de tip koson, ce au fost furate de braconierii arheologici din Munţii Orăştiei.
Articol de Radio Timișoara, 17 iunie 2014, 19:25
Mai mult de 90% din toate recuperările de bunuri din patrimoniul cultural au fost realizate de poliţiştii din judeţul Hunedoara, la nivel naţional, a precizat inspectorul şef al IPJ Hunedoara, comisarul şef Liviu Dumitru, cu ocazia Simpozionul internaţional ‘Cooperare internaţională şi strategii de investigare a furturilor şi traficului cu bunuri culturale mobile’.
Potrivit acestuia, poliţiştii hunedoreni şi-au adus contribuţia la rezolvarea mai multor cazuri, începând cu depistarea infractorilor care au furat bunuri de patrimoniu din siturile dacice din Munţii Orăştiei, până la recuperarea unor tablouri ce au fost sustrase din mai multe biserici din Italia, obiectele de artă fiind restituite ulterior autorităţilor din această ţară. Şeful IPJ Hunedoara a menţionat că infractorii şi-au modernizat modul de acţiune, aceştia folosindu-se acum de mijloacele moderne de comunicare pentru a-şi valorifica bunurile de patrimoniu furate.
Poliţişti din zece ţări europene, inclusiv România, dezbat, în judeţul Hunedoara, cele mai potrivite strategii pentru combaterea furturilor şi a traficului cu bunuri culturale de patrimoniu naţional, în cadrul unui simpozion internaţional care are loc în perioada 17-20 iunie la Centrul de Conferinţe Brazi – Râu de Mori. Aflat la ediţia a treia, simpozionul îşi propune să îmbunătăţească modul de colaborare între Poliţia Română şi structurile specializate din alte ţări, pe linia protejării de infractori a patrimoniului cultural din muzee şi situri arheologice.