AUDIO / În topul facultățile noastre „mintale”
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 11 martie 2016, 08:30
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 10 martie 2016)
Agențiile de presă au transmis, acum două-trei zile, o știre despre aducerea în țară cu mandat a omului de afaceri Florian Walter, patronul echipei de fotbal U Cluj și al firmei Romprest. Timișorenilor, le reamintesc că firma Romprest este cea care a realizat lucrările de reabilitare în centrul istoric al Timişoarei. Florian Walter a fost adus sâmbătă seară în România după ce s-a predat autorităţilor din Dubai. Citez din documentul semnat de fugar şi publicat de „Dolce Sport”:
„Declar, în deplinătatea facultăţilor mentale şi respectând prevederile legale, fără a fi presat sau forţat de nimeni, că doresc să fiu predat autorităţilor competente din România, în regim de urgenţă, dat fiind că sunt căutat de către aceste autorităţi (constituire de grup infracţional, spălare de bani şi evaziune fiscală) şi fiind pe deplin conştient de consecinţele predării, drept pentru care semnez)”.
Dacă redactorii publicațiilor în care a apărut acest citat ar fi știut limba română, după „deplinătatea facultăților mentale” ar fi trebuit să pună, între paranteze drepte, cuvântul „sic”, urmat de semnul exclamării. De ce? Fiindcă așa se procedează când apare un cuvânt greșit într-un citat. Iar aici, cuvântul „mental” este greșit folosit. Ca substantiv, folosim „mental” atunci când se referă la mentalitate. De exemplu, „mentalul colectiv al românilor”. „Mental” nu se referă la „minte”, așa cum crede și Florian Walter sau cum crede foarte multă lume. Așadar, corect ar fi fost ca omul de afaceri să scrie „în deplinătatea facultăților mintale”. De aceea, forma corectă este „boli mintale”, nu „boli mentale”.
În ultima vreme, a fost preluat un cuvânt englezesc, „mentalist”, dar acesta se referă la facultățile extrasenzoriale, cum ar fi ghicirea gândurilor, telepatia, hipnoza etc.
(Foto: emaze.com)