FOTO / Costume populare şi măşti la „Ziua Cornilor” de la Rudăria, luni, 14 martie
„Lunea Cornilor” sau „Ziua Cornilor” este denumit în localitatea Efitmie Murgu (Rudăria) obiceiul de la Lăsata Secului de brânză. Se desfăşoară în prima zi de luni după intrarea în Postul Paştelui. Un obicei atât de vechi încât nici bătrânii satului nu-i ştiu originile: „aşa m-am pominit cu el”.
Articol de Daniela Bacila, 11 martie 2016, 08:00 / actualizat: 11 martie 2016, 9:46
În vremurile de demult, era precedat de „Strigarea peste sat” sau „Aorii” la Zăpostitul Mic în care se făceau focuri pe cele două dealuri între care se află satul şi atunci erau strigate, chiar fără o triere a lor, zvonuri despre anumite persoane:„Mă, sciţ’ că fata cutare să marită cu moşu cutare numa’ ca să fie măi aproapi gi al cari o iubieşci pră furiş?” Focul purificator era rostogolit la vale. El apăra de vrăji şi lumina calea simbolică a omului. Şi vorba ascuţită curăţă şi purifică, mai pe ocolite, dar vorba-i mai iute decât săgeata şi îşi atinge scopul.
Lunea cornilor de la Rudăria parodiază nunta cu toate toate personajele ei. În zona Almăjului, cornul este un arbore prost, grăbit să înflorească prea repede primăvara, căruia gerul îi strică rodul. Cei mai mulţi localnici înţeleg prin corn un om nătăfleţ, zăpăcit, prostuţ care îşi permite să facă absolut orice. Când se strigă „darurile” nunţii sunt criticaţi consătenii, care se recunosc în vorbele şi gesturile groteşti şi acide.
Din spusele primarului Ilie Imbrescu, anul acesta naşul cornilor va fi Mihai Otiman. Ca şi în anii precedenţi cornii vor fi însoţiţi prin sat de taraful localităţii, întemeiat în urmă cu 6 ani. Cornii vor ocoli satul şi vor juca hore, brâuri, ardelene şi jocuri de doi. La această sărbătoare sunt aşteptaţi toţii fii satului şi oaspeţii lor.
Foto: Alin Turculescu