Prima întâlnire despre securitate la concerte sau festivaluri s-a desfășurat la Timișoara. Guido Jensen: Există organizatori cărora le pasă doar de bani
Articol de Radio Timișoara, 19 martie 2016, 19:35
Conferința de la Timișoara a fost inițiată de organizatorii Festivalului EXIT de la Novi Sad, cei care se ocupă și de Revolution Festival de la Timișoara. Întâlnirea și-a propus sa creasca nivelul de constientizare a organizatorilor de evenimente pentru a se evita producerea de accidente nedorite în timpul concertelor sau manifestarilor la care participa numerosi spectatori.
Darko Flego, specialist în siguranță la Festivalul EXIT își aduce aminte că și la Novi Sad au fost două incidente, în care au murit șase persoane, respectiv opt persoane.
Viețile oamenilor contează foarte. Trebuie în continuare să se lucreze la siguranță.
Printre cei prezenți la dezbaterea de la Consiliul Județean Timiș, s-au aflau nume mari de organizatori precum britanicul Steve Allen, care are o experiență de 25 de ani în industria de evenimente, Pascal Villot, șeful departamentului de siguranță de la Festivalul Paleo din Nyon, Codruța Vulcu, fondatorul ArtMania festival din Sibiu sau Guido Jensen, unul dintre cei mai importanți organizatori de concerte din România.
Noi am lucrat la standarde din Olanda. Unul dintre acționarii în compania noastră este olandez. În 2006, când am făcut primul eveniment cu Depeche Mode la Lia Manoliu au venit specialiști din Olanda și ne-au explicat cum să facem un eveniment acolo. Și în cooperare cu jandarmii, cu ISU încet-încet suntem pe calea bună. Din păcate, există organizatori cărora nu le pasă de siguranța publicului, le pasă de bani și asta e tot. Și asta e foarte trist.
La eveniment au fost prezenti și reprezentati ai serviciilor de urgenta, invitati sa furnizeze informatii despre cele mai bune practici care au ca obiectiv siguranta participantilor, despre standardele internationale în domeniul multimilor si a procedurilor de urgenta la evenimente.
Secretarul de stat în Ministerul de Interne, Raed Arafat atrage atenția asupra legislației stufoase din țara noastră.
La noi legislația este foarte stufoasă. Anumite reglementări se regăsesc sparte în diferite legi sau în diferite ordine. Se lucrează să aducem aceste lucruri într-un singur ordin. Exact ce au explicat colegii din Marea Britanie că s-a întâmplat la ei. Una dintre problemele lor era legislația ruptă în diferite acte normative. Ei, după asta, au scos un singur act care include toate aceste aspecte pentru astfel de situații.
Dorința organizatorilor a fost de a transmite atât expertiza unora dintre cei mai experimentați specialiști în acest domeniu, pentru a evita tragedii precum cel întâmplat la Clubul Colectiv din București, unde și-au pierdut viața 64 de oameni.