AUDIO / Ce farmece trebuie să „aibe” amantul perfect?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 31 martie 2016, 09:42
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 24 februarie 2015)
Cu mulți ani în urmă, la scurtă vreme după ce am terminat facultatea, am reîntânit-o pe doamna Efta, învățătoarea mea din Sînnicolau Mare. Sigur că m-am bucurat mult că am revăzut-o și, din vorbă în vorbă, am ajuns cu discuția la îndeletnicirea mea de atunci: eram profesor de limba română și de limba franceză în Gătaia. Mi-a spus atunci ceva ce nu am uitat: „învață-i pe elevii tăi să vorbească românește ca și cum ar cânta”.
Mă gândesc la cuvintele acestea ori de câte ori aud și mici dezacorduri de limbă, cum este eterna pronunțare sau scriere „să aibe”, în loc de „să aibă”. Știu, vocala „e” este o vocală ce pare mai nobilă decât vocală „ă”. Știu și că românii din sud, adică oltenii și muntenii, înlocuiesc „ă”-ul cu „e” în majoritatea cuvintelor. În Regat se pronunță „plaje”, pentru singularul „plajă”, „coaje”, pentru „coajă”, de pildă. În aceste două exemple însă este vorba mai degrabă de pronunție, fiindcă, de îndată ce cuvintele sunt scrise, greșeala este ușor sesizabilă.
Cu totul altfel se întâmplă în cazul modului conjuctiv prezent al verbului „a avea” la persoana a III-a singular și plural. Presa scrisă abundă de forma greșită „să aibe”. Citez dintr-un titlu de tabloid: Ce farmece trebuie să aibe amantul perfect? Nu știu ce calități trebuie să aibă amantul perfect, dar îndrăznesc să observ că „amant” înseamnă persoană care iubește. Dacă iubește limba română, îl îndemn să aibă grijă, nu să aibe grijă de limba… română.