Realizarea Centrului Intermodal de Transport Marfă Timişoara s-ar putea amâna
Realizarea Centrului Intermodal de Transport Marfă (CITM) de lângă Timişoara ar putea fi amânată pentru următorul ciclu bugetar unional 2014-2020, întrucât banii alocaţi pentru acest proiect în momentul de faţă sunt insuficienţi.
Preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Titu Bojin, susţine că „pierderea” proiectului pe prezentul exerciţiu bugetar ar aduce beneficii, în primul rând pentru că există posibilitatea schimbării titularui de proiect, care acum este SNCFR.
Articol de Carla Chiu, 27 iunie 2014, 11:18
„Nu ştiu dacă ar trebui să mă zbat acum pentru proiectul acesta sau dacă nu ar fi mai bine să-l las pentru următorul exerciţiu financiar. Documentaţia este depusă la Bucureşti, dar sunt doar 8,5 milioane de euro alocaţi pe ţară pentru toate centrele intermodale care se doresc a fi realizate. Or, nouă ne-ar trebui în jur de 20 de milioane de euro. (…). Pe de altă parte, administratorul de proiect este acum SNCFR, care are destule convulsii, mişcări sociale, posibilităţi de privatizare. În viitorul ciclu bugetar vom putea trece ca titular de administrare al proiectului Consiliul Judeţean şi am fi siguri că proiectul va fi dus la bun sfârşit”, a declarat vinery Titu Bojin.
Pe de altă parte, fostul vicepreşedinte al administraţiei judeţene, Marian Constantin Vasile, care s-a ocupat direct de acest proiect în timpul mandatului său, susţine că realizarea CITM este un proiect mult prea important și că pentru realizarea acestuia trebuie să se depună toate eforturile acum şi nu în viitor.
„Luna iunie este ultima în care se poate depune cererea de finanţare pentru acest proiect complex care presupune 20 de milioane de euro, un proiect foarte important pentru judeţul Timiş. Am înţeles că s-ar fi tăiat sursa de finanţare. Pe plan judeţean trebuiau făcute alte demersuri, cum ar fi cele ale comisiei de negociere a terenurilor, cele ale comisiei de negociere a contractului de asociere în participaţiune, adică paşi concreţi care trebuiau puşi într-un proiect de hotărâre care ar fi trebuit adoptat de Consiliul Judeţean în această săptămână, dar care nu a fost trecut pe ordinea de zi. Am mari dubii că acest proiect se va mai realiza în judeţul Timiş, deşi noi am fost primii în România care am elaborat în 2006, înainte de ciclul bugetar 2007-2013, o astfel de viziune, iar în 2009 aveam deja proiectul tehnic pentru prima locaţie”, a detaliat Marian Constantin Vasile.
CITM presupune realizarea unui terminal care să conecteze toate cele patru căi de transport marfă pe care Timişoara le are la dispoziţie – rutier, feroviar, aerian şi fluvial.
Sursa Foto: adevarul.ro