AUDIO / Atei și agnostici la ananghie
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 8 aprilie 2016, 08:54
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 21 septembrie 2015)
La coborârea din avion toți pasagerii redevin atei, spune un proverb neomologat despre ipocrizia omului aflat la primejdie. Ca să traduc, oamenii devin credincioși mai ales când sunt într-o situație dificilă: atunci când se îmbolnăvesc, atunci când pleacă la drum sau când trec printr-un necaz de orice fel. Cu un cuvânt mai vechi românesc de origine neogreacă, atunci când se află la ananghie. A-nan-ghi-e, și nu a-nan-ghie, cum mai prununță unii fără ureche gramaticală.
Am invocat însă ipocrizia pasagerilor de avion care, la sol, redevin atei fiindcă vreau să semnalez o confuzie dintre două cuvinte ce par apropiate ca sens: „ateu” și „agnostic”.
Acum câteva seri, cu prilejul revenirii în actualitate a implicării lui Ion Iliescu în mineriade, un moderator i-a reproșat fostului președinte că ar fi „agnostic”. În primul rând, „agnostic” nu poate fi un reproș ce are neapărat legătură cu credința. Un agnostic nu este este o persoană neapărat atee, adică necredincioasă, ci una care se îndoiește că realitatea sau divinitatea pot fi cunoscute. Termenul, conceptul „agnostic” are mai degrabă legătură cu filosofia decât cu religia. Un ateu, în schimb, este o persoană care nu crede în existența unui principiu superior, adică nu crede în Dumnezeu. Sau, mai precis, un ateu este o persoană care nu este convinsă de existența unei divinități.
Și închei rubrica de astăzi prin a mai spune că un ateu nu este neapărat nici împotriva religiei, nici anticreștin, așa cum s-ar putea concluziona grăbit.