AUDIO / Domnii Idem și Ibidem nu există decât în citări
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 21 aprilie 2016, 07:35
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 11 februarie 2016)
Astăzi o să încerc să lămuresc, pentru publicul larg, înțelesul cuvântului plagiat. Mai întâi, voi încerca să explic, succint și simplificat, felul în care se scrie un articol sau o carte științifice. În mare, există două feluri de lucrări științifice; unele ce se bazează pe experimente, altele ce se bazează pe bibliografie. Peiorativ, mulți spun că, în fond, toți scriu din cărți și lasă se înțeleagă că, în fond, toți iau din alte cărți. Ceea ce este total fals și periculos.
Lumea confundă citarea unei lucrări cu plagiatul. Plagiat înseamnă asumarea uneia sau a mai multor idei fără a se specifica sursa. E ca și cum, aș lua o celebră carte despre istoria Timișoarei, aș schimba la început câteva rânduri, aș înlocui câteva cuvinte și aș publica-o. Sau, ca să fiu mai exact, aș lua un paragraf și l-aș pune în cartea mea fără să-l pun între ghilimele sau fără că citez, cu ajutorul unei note, sursa. Am spus că trebuie citat și atunci când nu apar ghilimelele fiindcă nu doar ceea ce este pus între ghilimele aparține altcuiva, ci și ideea. Ideea ce poate fi reformulată.
Așadar, scrierea unei lucrări științifice presupune o serie de norme, de reguli obligatorii cu privire la citare.
Și nu vreau să scap prilejul de a vă traduce ce înseamnă trei cuvinte speficie notele dintr-o lucrare științifică: Idem, Ibidem, Apud. Idem înseamnă „același” și se referă la autor; Ibidem înseamană „în același loc” și se referă la lucrare; apud înseamnă „în”. Cuvintele latinești se folosescîn note pentru a simplifica trimiterea. În loc să mai scrii încă o dată numele autorului citat, scrii „idem”, în loc să scrii mereu titlul articolului sau al cărții, scrii „ibidem”. Și, în fine, dacă vrei să îl citezi pe un autor citat de altcineva, scrii numele atorului și adaugi „apud” după care vine titlul cărții unde l-ai întâlnit. Dar toate acestea se răgesc doar în notele de subsol. La bibliografia finală nu au ce căuta asemenea cuvinte fiindcă te faci de râs.
Cam cum s-a făcut de râs Generalul Tobă care l-a trecut la bibliografie pe „apud”.
(Foto: pixabay.com)