Atenție la alunițe!
E o avertizare pe care o auzim în fiecare an, în lunile de vară. Există campanii de depistare a alunițelor periculoase, iar medicii dau sfaturi despre cum ar trebui să ne protejăm. În zadar însă… Puțini români realizează că, de la o aluniță, se poate ajunge la cancer de piele. Șansele de supraviețuire ale pacientului sunt reduse dacă medicii dermatologi descoperă tardiv tumora. Comparativ cu alte țări, acest lucru se întâmplă frecvent în România. Lipsa de informare este principala cauză a prezentării întârziate la medic. Unii oameni ignoră pur şi simplu faptul că de la o simpla aluniță, care îsi modifică forma se poate ajunge la probleme complicate de sănătate.
Articol de Carla Chiu, 30 iunie 2014, 08:43
În 80% dintre cazurile de melanom malign din România, pacienții au șanse de supraviețuire de maximum 5 ani de la depistarea afecțiunii, potrivit unui avertisment lansat de Societatea Română de Medicină Estetică și Dermatologie Cosmetică și Chirurgicală.
„Oricare ar fi tumora de piele, trebuie să înțelegem că majoritatea dintre acestea sunt necanceroase. Însă, oricare tumoră de piele poate avea potențial de transformare malign. Dintr-o tumoră necanceroasă, benignă să se transforme într-o tumoră malignă, canceroasă” spune Raul Chiobaş, medic specialist în chirurgie plastică si estetică.
Medicii recomandă verificarea periodică a alunițelor. Investigația nu este dureroasă și constă în fotografierea aspectului aluniței din interiorul pielii, cu ajutorul unui dermatoscop. Apoi, medicul va stoca datele în calculator, va calcula posibilele riscuri și va chema pacientul la controale periodice. Depistarea precoce este deocamdată singura modalitate de a crește șansele de vindecare. Șansele de supraviețuire ale pacienților depistați cu melanom în stadiu incipient sunt de 98%.