AUDIO / Paște sau Paști?
Marcel Tolcea ne invită să vorbim şi să scriem îngrijit româneşte: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/
Articol de Dana Florea, 2 mai 2016, 09:00
Rubricile sunt difuzate de luni până vineri inclusiv, în jurul orelor 7.40 şi 11.20 şi în reluare duminica, de la ora 8.00.
(rubrică difuzată în 2 mai 2016)
În legătură cu numele sărbătorii Învierii Domnului, Paștele, avem două nedumeriri. Prima dintre ele se referă o indecizie. Unii spun Paşti iar alții spun Paşte. Răspunsul ni-l oferă Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române: ambele forme sunt acceptate în limba română. Deci nu este greșit să spunem nici Paște, nici Paști.
Cu privire la importanța sărbătorii, nu cred că mai e nevoie să spun că Paștele înseamnă cea mai importantă sărbătoare a creștinătății. Aș fi scris Paștele sunt cea mai importantă sărbătoare a creștinătății, dar, asemenea marii majorități a vorbitorilor limbii române, și eu resimt cuvântul Paște ca fiind un substantiv la plural. Aceata e a doua nedumerire despre care vorbeam.
George Pruteanu, în celebra sa emisiune „Doar o vorbă să-ți mai spun”, arăta că denumirea sărbătorii își are originile în acea azimioară (pâine nedospită) numită pască. La plural, cuvântul „pască” devine „paşti”: o pască, două paşti. Aşadar, Paşti e pluralul de la pască. Cât privește apariția formei de singular, citez din Pruteanu: „Resimţit, în mod normal, ca un plural, vorbitorii au căutat, cînd era vorba de sărbătoarea într-ale cărei zile ne aflăm, au căutat singularul, şi astfel a fost derivat singularul „Paşte”, spunându-se, firesc, fie „sărbătorile de Paşti”, fie „sărbătoarea Paştelui”. Dar argumentul cel mai solid e chiar urarea „Paște fericit!”
Așadar, recapitulez: ambele forme — Paști și Paște — sunt corecte. Iar cuvântul Paște este folosit și cu sensul de singular.
Paște fericit! Hristos a înviat!