Mari filme românești uitate: ”Meandre” de Mircea Săucan, la Cinemateca BCUT
10 mai 2016 @ 18:00 – O iubire neîmplinită. O căsătorie de convenienţă. O carieră distrusă de invidie. O căutare a adevărului despre părinţi. Patru idei care ar putea ţine loc de rezumat al scenariului scris de Horia Lovinescu şi fructificat de Mircea Săucan în „Meandre” (1967), unul dintre cele mai îndrăzneţe şi inovatoare filme ale cinematografiei române. „Meandre” este asemenea […]
Articol de Dana Florea, 10 mai 2016, 18:00
„Meandre” este asemenea unei simfonii, în care imaginea alb-negru întotdeauna surprinzătoare, coloana sonoră atipică, doar aparent abstractă, jocul modern al actorilor, scenariul plin de sensuri şi montajul dinamic se îmbină creativ sub imaginaţia debordantă şi talentul unic cultivate de Mircea Săucan, regizor emigrat în Israel la sfârşitul anilor ’80, după ce a fost izolat şi interzis artistic în ţara nicolaeştilor.
Poate niciun alt cineast român nu a reuşit să surprindă şi să redea cu o aşa sensibilitate acel “ceva” inexplicabil care defineşte o relaţie de iubire neîmplinită, dar consumată în momente intime răzleţe. Cu siguranţă, însă, nimeni din cinematografia română nu a mai filmat ca Săucan vertijul de senzaţii din timpul săruturilor furate pe ascuns sau al unei partide de amor (după acel răscolitor “aş dori să fiu mângâiată” spus de Anda – Margareta Pogonat).
Distribuția: Mihai Pălădescu, Margareta Pogonat, Ernest Maftei, Dan Nuţu și Ana Szeles.
Filmul îl veți putea vedea marți, 10 mai 2016, la Biblioteca Centrală Universitară ”Eugen Todoran” din Timișoara, de la ora 18.00.
Evenimentul este realizat cu sprjinul Centrului Național al Cinematografiei București. Prezintă: Marian Rădulescu. Intrarea este liberă.
Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării.
(Sursa: ziarulmetropolis.ro)