Spectacol impresionant despre Gheorghe Doja, la 500 de ani de la execuție
Anul acesta se împlinesc 500 de ani de când Gheorghe Doja era torturat și executat public pe un tron încins în foc. Istoria acelor zile va fi reconstituită pe scenă de Ansamblul Național Maghiar de Dans printr-un spectacol prezentat pe scena Operei Române din Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 1 iulie 2014, 23:42 / actualizat: 22 iulie 2014, 9:25
Spectacolul intitulat „Gheorghe Dozsa” va avea loc în data 16 iulie, de la ora 19:00, la Opera Națională Română din Timișoara. Organizatorii, Fundaţia Diaspora, Centrul Reformat din Timişoara şi Teatrul de Stat Csiky Gergely, propun publicului timișorean o spectaculoasă comemorare, în spiritul adevărului istoric, la 500 de ani de la moartea lui Gheorge Doja.
Gheorghe Doja, în maghiară Dózsa György, (născut în 1470, în Dalnic, Scaunul Chizd, Regatul Ungariei, astăzi în județul Covasna, România ) a fost un mic nobil secui din Transilvania, ofițer în războaiele antiotomane. Gheorghe Doja a condus răscoala țărănească contra marilor proprietari de pământ unguri din anul 1514. În urma atacului eșuat din 15 iulie 1514 asupra Cetății Timișoarei, Doja a fost capturat, torturat și executat public, pe un ”tron” înroșit în foc, la 20 iulie 1514.
Spectacolul „Gheorghe Dozsa” este o cronică dansantă despre faptele istorice de acum 500 de ani şi despre personalitatea lui Gheorghe Doja. Personajul Dózsa este interpretat de către Novák Péter, unul din cei mai renumiţi actori ai acestui deceniu în Ungaria, fiu al renumitului coregraf Ferenc Novák.
Dansatorii vor fi acompaniaţi de culegerile de muzică populară ale artistului Makó Péter, trupa Csík zenekar, care refac drumul conducătorului răscoalei ţărăneşti până la înfrângerea şi execuţia barbară ce a îngrozit Europa. Regia este semnată de Zsuráfszky Zoltán.
Biletele s-au pus în vânzare la casieria Teatrului de Stat Csiky Gergely și la sediul Fundaţiei Diaspora.