Noaptea Europeană a Muzeelor: Ce putem vizita la Timișoara? PROGRAM
Articol de Radio Timișoara, 20 mai 2016, 17:47
Pe lângă oportunitatea de a admira colecțiile Palatului Baroc, vizitatorii vor fi invitați să ia parte și la un program special.
De la ora 19:00, directorul Muzeului e Artă, prof. univ. dr. Victor Neumann, şi muzeograful Marius Cornea, vor deschide expoziția permanentă Artele vizuale în Banatul interbelic.
După vernisaj, de la ora 20:00, va avea loc un recital de violoncel susținut de Alina Holender (din Viena). În program: R. Schuman – Adagio și Allegro, J.S. Bach – Preludiul din suita nr. 2, E. Elgar – Concert pentru violoncel și orchestră în mi minor, op.85. La pian: Sorin Dogaru (Filarmonica Banatul din Timișoara).
Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa în anul 2005, la care participă, în acest an, peste trei mii de muzee din 47 ţări din Europa şi din întreaga lume.
Muzeul Satului Bănățean din Timișoara își invită vizitatorii la o plimbare pe aleile luminate de lampioane. Toate obiectivele de vizitare a Muzeului Satului Bănățean vor fi deschise până la ora 24:00.
Noaptea Muzeelor aduce a doua ediție a seriei de spectacole ”Anotimpurile satului românesc”, iar prima reprezentare are titlul de ”A fost odată ca-n povești” – o seară de cântec și poezie din repertoriul național. Interpreții si invitații speciali vor fi: artiștii lirici Imre Beatrix Leila, Darius Divian, Silviu Rujoni, Stefana Vizman – debut actor, Dianna Popa-Vasiu – pianist, Elena Popa – pianist, Alina Mihai – balerină.
Repertoriul muzical și de poezie este ales din creațiile lui Mihai Eminescu, Nicoale Labiș, Tiberiu Brediceanu, Vasile Popovici, Aurel Eliade, Nicoale Bretan, Felicia Donceanu, Bela Bartok, Sigismund Toduța, Johannes Brahms, Ciprian Porumbescu.
Muzeul Banatului este deschis cu ocazia Nopții Europene între orele 20:00 și 2:00, iar accesul publicului este liber în sediul din Bastionul Theresia.
Vizitatorii pot alege expoziția temporară “Arme albe din preistorie până în perioada modernă”. Aceasta prezintă tipuri de arme albe din colecția muzeului, utilizate din preistorie și până în epoca modernă.
Prezentarea va fi însoțită de muzică istorică interpretată de grupul Peregrinii, formația de world music a Muzeului Banatului.
Sunt de asemenea deschise expozițiile temporare Clisura Dunării – Malul Sârbesc, Patrimoniul natural, cultural şi turistic al Parcului Naţional Djerdap și Expovenatoria cu trofee de vânătpare autohtone sau de vânat african.
Muzeul Consumatorului Comunist prezintă cu ocazia Nopții Albe expoziția „300 de peşti din ăia de sticlă ce se puneau pe teleu”
Muzeul situat pe str. Laszlo Szekely nr.1 (unde funcționează Teatrul Auăleu) este deschis între orele 11:00 și 23:00. Conform organizatorilor “un banc de 300 de peşti din ăia de sticlă de pe vremea lui Ceaşcă vor fi expuşi pe mileuri în rafturile Muzeului Consumatorului Comunist. Restul e momeală”.
Memorialul Revoluției din Timișoara își așteaptă vizitatorii cu o serie de expoziții permanente precum: „Cultul personalităţii lui Nicolae Ceauşescu”, “Revoluţia Română din Decembrie 1989 în imagini”, „Revoluţia Română din Decembrie 1989 văzută prin ochii copiilor”.
Muzeul de Artă, Muzeul Satului Bănățean și Memorialul Revoluției beneficiază de ghidaj audio realizat în cadrul ediției Noaptea Muzeelor 2016 pe mobil și disponibil pe izi.TRAVEL aici: https://izi.travel/en/053d-memorialul-revolutiei-din-timisoara/ro
Foto: http://noapteamuzeelor.ro/