A fost finalizat punctul muzeal de la Parța, unde va fi reconstruit sanctuarul neolitic
Articol de Radio Timișoara, 26 aprilie 2023, 19:17
Punctul muzeal de la Parța, construit print-un proiect tranfrontalier România-Serbia, a fost finalizat.
Punctul muzeal va adăposti Sacturaul neolitic vechi de 6.000 de ani, aflat într-o încăpere de la parterul Castelului Huniade încă din anul 1983.
Deocamdată, a fost finalizată clădirea muzeului, iar în scurt timp va începe și reconstrucția la scară 1-1 a sanctuarului neolitic descoperit pe malul Timișului. Sanctuarul original va rămâne la Muzeul Banatului, pentru că acesta nu păstrează volumetria inițială și nici artefactele nu pot fi demontate, explică profesorul Gheorghe Lazarevici, cel care a făcut descoperirea în urmă cu aproape 50 de ani.
“Atunci când am descoperit sanctuarul, am anunțat pe cei de la Ministerul Culturii și prima idee a oamenilor de atunci a fost să facem o clădire aici. Am spus că nu se poate pentru că fiind digurile, apa crește, n-avem cum. N-au înțeles, la acea vreme, la Muzeul Banatului, că este necesar un spațiu mai larg și mi-au dat o sală în care a trebuit să reduc la o treime sanctuarul, piesele arhitectonice și elemente. N-ar fi singurul necaz, dar după aceea au aruncat restul de materiale pe care le-am adunat. Noi vom face o replică, pentru că sanctuarul, când l-au montat, l-au fixat în perete, nu se mai poate desprinde. Din păcate, așa l-au montat încât nu se mai poate demonta”, spune Gheorghe Lazarevici.
În cadrul Proiectului tranfrontalier România-Serbia, muncipalitatea Novi Knezevac a reabilitat sitului arheologic de la Majdan și a reconstruit fundaţia unei biserici de secol XIII.
Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both.