Bază sportivă din Timișoara, construită în proporție de 70% și abandonată
Baza sportivă de 1,5 milioane de euro de pe strada Costică Rădulescu din Timișoara, abandonată de Compania Națională de Investiții după falimentul firmei constructoare, se află într-o stare jalnică.
Articol de Radio Timișoara, 24 iulie 2024, 11:56
Șantierul bazei sportive de pe strada Costică Rădulescu a fost lăsat de izbeliște de multă vreme. Totul este năpădit de buruieni, iar clădirea unde urmau să fie camerele tehnice și vestiarele, ridicată la roșu, a fost ocupată de oameni fără adăpost.
Primăria a realizat utilitățile apă canală, racord la energia electrică, dar nu a montat instalațiile. Lucrările au fost realizate în proporție de 60-70%, iar după rezilierea contractului cu constructorul, administrația locală a cerut baza de la CNI pentru a finaliza lucrările cu bani din bugetul local, spune viceprimarul Cosmin Tabără.
“Este o situație mai veche acolo, eu am descoperit-o cu ordin de suspendare. Din păcate, societatea, care a avut 14 lucrări luate de la CNI prin licitație, nu a terminat niciuna. Au cesionat șantierele în aproape toate celelalte locații, mai puțin la Timișoara. Am tot făcut presiuni, am făcut drumuri la București. În septembrie anul trecut s-a reziliat contractul cu firma și urma să se facă evaluarea lucrărilor efectuate și a ceea ceea ce mai era de făcut pentru a se scoate la licitație de către CNI. Un lucru care nu s-a întâmplat. Am făcut solicitarea ca o alternativă. <Domnilor, nu puteți să o faceți voi, dați-ne că o continuăm noi, o luăm de la stadiul în care e, facem evaluarea, cădem de acord și continuăm noi lucrările, pentru că Timișoara are nevoie de aceste baze sportive>. Din păcate nu am primit răspuns. Deci lucrurile trenează”, spune Cosmin Tabără.
Dispar materialele de construcție
Au fost ridicați stâlpii pentru nocturna terenului de fotbal, dar și pentru terenul de handbal, baschet, care acum sunt năpădite de buruieni. S-a realizat și terasamentul pentru montarea gazonului artificial. Covorul sintetic a stat rulat multă vreme la marginea terenului, dar nu se știe unde a dispărut.
Cele 500 de scaune pentru tribună au fost depozitate de asemenea pe șantier, însă numărul lor este din ce în ce mai mic, semn că și acestea au fost furate.
“Cred că au dispărut și foarte multe materiale de la acea bază și banul public nu este gestionat cum trebuie în această situație, pentru că și lucrările care au fost efectuate, și este undeva înde proporție de 60-70%, se deteriorează pentru că plouă înăuntru, instalațiile electrice, ele sunt făcute, nocturna este funcțională, dar vedem că plouă înăuntru. Buruiana crește prin terasament, unde trebuia montat doar gazonul cu acele granule, pentru că vorbim de un gazon sintetic. Ei m-au contactat atunci pentru a-i pune în legătură cu societăți din Timișoara de pază. I-am direcționat către mai multe societăți pentru a angaja firmă de pază. Nu am văzut niciodată să să fie cineva acolo”, spune viceprimarul Timișoarei.
Licitație sub semnul întrebării
Cosmin Tabără este revoltat și de faptul că nimeni nu întreabă cum a câștigat o firmă fără niciun angajat 15 lucrări de peste 1,5 milioane de euro pe lucrare.
“Dacă o astfel de bază de 1,5 milioane de euro, nici măcar atât, este gestionată în halul ăsta, mă gândesc ce va fi la Polivalentă sau la stadionul Dan Păltinișanu. Cred că trebuie și parlamentari să umble foarte mult la lege, pentru că aceste licitații cu prețul cel mai mic nu cred că avantajează de multe ori lucrările, în special lucrările acestea de de prețuri mai mici sau de prețuri medii. Ar trebui creat, copiat un sistem de afară. Din câte am văzut eu, acolo n-aveau nici măcar angajați. Ai luat 14 lucrări la valoare de 20 de milioane de euro. Nu știu cine a făcut licitațiile, cum au făcut, dar legea nu-ți interzice lucrul acela”, mai spune Cosmin Tabără.
Autorizația de construcție a bazei sportive de tip unu a fost eliberată la sfârșitul anului 2021 de către Primăria Timișoara, cu un termen de execuție de nouă luni.
Conform proiectului, baza sportivă va avea o tribună pentru 500 de spectatori, un teren de joc cu iarbă artificială, instalație de nocturnă, dar și vestiare. Un al doilea teren mai mic, va fi folosit pentru minifotbal, baschet sau handbal.