Castelul Huniade din Timişoara, în circuitul turistic cultural transfrontalier
Castelul Huniade este cea mai veche clădire din Timişoara şi singura construcţie medievală din municipiu.
Articol de Radio Timișoara, 28 noiembrie 2024, 07:30
Castelul Huniade va intra în circuitul turistic cultural transfrontalier după ce consilierii judeţeni au aprobat cererea de finanţare pentru proiectul intitulat “Trasee culturale şi turistice integrate în zona transfrontalieră”.
Principalul este inclus în Programul Interreg VI Romania-Ungaria 2021-2027. Bugetul total pentru judeţul Timiş, ca lider al proiectului, este de 6, 25 milioane de euro, din care 80% sunt bani din Fondul European de Dezvoltare Regională, 18% din investiţie este acoperită de la bugetul naţional şi 2% este contribuţia CJ Timiş.
Proiectul prevede crearea unui circuit cultural şi a unei platforme comune de promovare a culturii în vestul României şi estul Ungariei.
“Scopul proiectului este redarea Castelului Huniade circuitului muzeal din care nu mai face parte de peste 12 ani, din cauza stării de conservare precare şi transformarea lui într-un pol cultural regional, cu o nouă identitate. Asociat în mentalul timişorenilor cu Muzeul Naţional al Banatului, castelul îşi aşteaptă transformarea într-un muzeu contemporan polivalent şi dinamic, dedicat atât conservării şi prezentării colecţiilor, cât şi educării şi dezvoltării culturale a vizitatorilor de toate vârstele” spune preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alfred Simonis.
Castelul Huniade a fost închis publicului în urmă cu 17 ani, încă nefinalizat, care a durat mai mult decât construcţia iniţială a obiectivului.
În Castelul Huniade a funcţionat Muzeul Naţional al Banatului cu toate secţiile, până în anul 2007, când a fost închis pentru şantier.