Consiliul Local Timișoara a aprobat extinderea clinicii OncoHelp
La Clinica de oncologie OncoHelp din Timișoara sunt trataţi anual mii de bolnavi de cancer din tot vestul ţării.
Articol de Radio Timișoara, 17 ianuarie 2025, 21:13
Consilierii locali au aprobat Planul Urbanistic Zonal pentru extinderea clinicii de oncologie OncoHelp din Timișoara.
Înainte de votul din plen, conslierul local AUR Ilie Sârbu a invocat mai multe nereguli juridice.
“Referitor la acest proiect, aș dori să vă aduc aminte că există un precedent periculos, și anume situația de la Romcapital, unde accesul la parcarea de la sub sol este domeniul public, situația nereglementată nici până acum. Proiectul este blocat de zeci de ani de o serie de procese. Nu știu dacă cineva își mai dorește să se întâmple o astfel de situație. Ar trebui ca acest proiect să aibă în spate o serie de documente justificative pentru care eu nu le-am găsit. Din punctul meu de vedere, situația juridică a acestui PUZ trebuie să fie fără cusur, pentru că de serviciile acestei clinici să beneficieze cât mai repede toți cei care au nevoie de tratament”, a spus Ilie Sârbu.
Primarul Dominic Fritz a declarat că situația juridică a terenurilor care fac obiectul PUZ-ului de la OncoHelp va fi verificată în amănunt cu ocazia emiterii autorizației de construcție.
“Consiliul Local decide asupra oportunității, iar pentru legalitate – adică să fie toate actele la la dosar – există și un aparat, există mai multe pârghii de control și cred că e important să știm care este menirea noastră și misiunea noastră. Pentru acest PUZ acuma nu este nevoie, încă o dată, să dețină beneficiarul toate aceste terenuri și de aceea vă rog să mergem mai departe tocmai ca beneficiarul OncoHelp să se poată apuca de lucru, de proiectare și ca să avem cât de repede posibil extinderea acestui spital enorm de important pentru Timișoara”, a spus Dominic Fritz.
După ce a fost supus votului, proiectul a fost aprobatr cu 17 voturi ‘pentru’ și două ‘împotrivă’.
Zeci de mii de consultații și internări
Preşedintele Asociaţiei OncoHelp, Şerban Negru, a explicat zilele trecute importanţa acestei extinderi pentru pacienţii oncologici. El a precizat că anul trecut prin această asociaţie-clinică oncologică au trecut 10.000 de pacienţi în tratament, din care 4.300 de pacienţi noi.
“Am avut 43.000 de internări, asta înseamnă 3.600 de internări pe lună. Am avut aproape 40.000 de consultaţii şi toate astea se desfăşoară într-o instituţie subdimensionată. Nu am venit să cer vreun ban aici. Cer doar îngăduinţa să putem dezvolta o clădire pentru comunitate. Aţi pus întrebarea ce avem de câştigat. E destul de evident ce avem de câştigat cu toţii. Aţi spus că suntem un spital privat. E un termen voit peiorativ, care ni se adresează frecvent, atunci când se sugerează, cumva, că am avea vreun interes financiar, că ne interesează banii de fapt. De 20 de ani nu luăm niciun ban de la niciun pacient, niciodată. Acum 10 ani, am inaugurat primul aparat de radioterapie cu tehnologie modernă în Timişoara şi am tratat 12.481 de pacienţi la radioterapie. Mai mult de jumătate din ei probabil sunt vindecaţi pentru că au făcut radioterapie cu tehnologie modernă. Gratuit”, a spus Şerban Negru.
Preşedintele Asociaţiei OncoHelp a mai arătat că aproximativ 9.000 dintre pacienţi au venit din alte zone şi li s-au asigurat casă şi masă gratuit din resurse proprii, prin donaţii, deşi statul român nu decontează cazarea la pacienţii internaţi pe spitalizare de zi.