Guvernul a adoptat ordonanța care vizează reducerea deficitului bugetar
Documentul urmărește stoparea cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare și majorarea veniturilor la buget.
Articol de Radio Timișoara, 30 decembrie 2024, 17:18 / actualizat: 30 decembrie 2024, 22:21
Guvernul a adoptat, în ultima ședință din acest an, Ordonanța de Urgență care prevede reducerea cheltuielilor din sectorul public, în baza căreia se va alcătui bugetul de stat pe anul viitor.
Ordonanța de Urgență are trei obiective principale: stoparea cheltuielilor statului, reducerea risipei bugetare cu un procent din PIB, adică cu 19 miliarde de lei și majorarea veniturilor la bugetul de stat prin aplicarea reformelor structurale din Planul Național de Redresare și Reziliență.
Ordonanța mai prevede ca salariile demintarilor să fie înghețate, iar partidele să primească cu 25% mai puțin față de acest an.
De asemenea, ordonanța mai spune că și salariile bugetarilor vor fi și ele înghețate, nu se vor mai acorda premii suplimentare, angajările la stat vor fi înghețate în 2025, vor fi desființate și comasate agenții și instituții publice.
De asemenea, voucherele de vacanță vor fi acordate cu o coplată din partea angajatului de 800 lei.
Ministrul de finanțe, Tánczos Barna, a mai precizat că ordonanța stabilește și ca persoanele care lucrează în construcții, agricultură și IT să plătească impozit pe salariu.
Ordonanța de urgență adoptată de Executiv mărește impozitul pe dividende de la opt la 10 procente și introduce un impozit nou pe construcțiile speciale. Acest impozit nu se va încasa în următoarele 90 de zile, timp în care se vor elabora normele de aplicare, iar ministrul de Finanțe va avea consultări cu marile companii care vor face investiții în țara noastră în legătură cu acest impozit.
Se mai stipulează reducerea pragului de impozitare pentru microîntreprinderi de la 500.000 euro la 250.000 euro, inclusiv pe parcursul anului fiscal, iar începând cu 1 ianuarie 2026 la 100.000 euro.
De asemenea, ordonanţa mai introduce un nou impozit: impozitul pe construcții speciale, care nu se va aplica timp de 90 de zile, ci doar după discuții pe care le va avea ministru de finanțe cu marile companii care vor face investiții în România.
Tot prin această Ordonanță de Urgență se va înființa Departamentul pentru eficientizarea activității guvernamentale, care va reduce cheltuielile statului cu un procent din PIB anul viitor.
Departamentul va fi alcătuit din specialiști din alte zone guvernamentale, care vor lucra pro bono și va fi condus de premierul Marcel Ciolacu și de președintele Senatului, Ilie Bolojan.