Proiect de candidatură comună în Banat pentru titlul de Regiune Gastronomică Europeană
Județele Timiș și Caraș-Severin ar putea solicita împreună titlul de Regiune Gastronomică Europeană.
Articol de Radio Timișoara, 19 februarie 2024, 16:28
Inițiativa este rezultatul unei colaborări între Consiliul Județean Timiș, Asociația HoReTim și Universitatea de Științe ale Vieții „Regele Mihai I”. Proiectul vizează integrarea județului Timiș și a regiunii Banat în elita gastronomică a Europei.
Președintele Consiliului Județean Timiș, Alin Nica, a anunțat că poartă discuții cu reprezentanții județului Caraș-Severin pentru a solicta titlul pentru întreaga regiune a Banatului.
“Acest proiect privind Regiunea Gastronomică Europeană se va depune de către Asociația de Dezvoltare și Promovarea Turismului, având ca parteneri consiliile județene. Mai sunt câteva chestiuni de de făcut. Dacă mergem singuri ca <Timiș Regiune Gastronomică> sau în parteneriat cu Carașul, să facem <Banat Regiune Gastronomică>”, spune Alin Nica.
Pentru a putea concura pentru acest titlu prestigios, Timișul va trebui să depună dosarul de candidatură până la sfârșitul lunii mai 2024.
Titlul de „Regiune Gastronomică Europeană” nu este doar o distincție onorifică, ci și o oportunitate de a stimula inovația gastronomică și de a susține industria turismului.
În România, doar județul Sibiu a deținut această titulatură în 2019, alături de Regiunea Egeei de Sud din Grecia.
Pentru anul 2027, Timișul sau regiunea Banat concurează cu județul Harghita, iar eforturile depuse vor fi decisive în această competiție.
Foto: Culinaria Banatica