Traseul Revoluției din Timișoara intră în construcție anul viitor
În cadrul acestui proiect, nouă puncte fierbinţi ale Revoluţiei din 1989 vor deveni “spaţii-monument”, integrate în peisajul urban.
Articol de Radio Timișoara, 19 decembrie 2024, 21:11
Lucrările la Traseul Revolutiei, proiect finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență, vor începe în 2025.
Viceprimarul Ruben Lațcău spune firma din București care a câștigat licitația va termina proiectul până la finalul anului anului viitor.
“Ne pregătim de semnarea contractului și așteptarea mea este să terminăm mai repede decât 31 decembrie 2026, pentru că. până la urmă lucrările, deși sunt lucrări foarte specializate, care vor avea nevoie de o atenție foarte mare la detaliu, sunt lucrări care au o valoare mai mică și un volum efectiv de manoperă nu atât de mare. Cerințele speciale au fost vizavi de specialiștii care lucrează cu piatra și firma care acceptat licitația are experiență”, spune viceprimarul Ruben Lațcău.
Traseul Revoluției, care include nouă puncte în care au avut loc evenimente majore la Revoluția anticomunistă din Decembrie 1989, costă aproape două milioane de euro, cea mai mare sumă fiind asigurată prin PNRR.
Cum va arăta Traseul Revoluției
Cele nouă puncte ale traseului vor cuprinde unul sau mai multe dreptunghiuri acoperite cu dale din granit turcoaz şi vor fi înconjurate de o bandă din bronz pentru delimitare. Pe banda metalică va fi inscripţionat un text despre momentul particular legat de acel loc în zilele Revoluţiei din Decembrie.
O placă din acelaşi metal va conţine un scurt citat dintr-o mărturie a unui participant direct la evenimente.
Acolo unde spaţiul o permite, va fi aşezat un element de mobilier urban pentru odihnă. O placă din bronz va fi integrată în suprafaţa băncii şi va conţine un text gravat care va menţiona locul. Textul va avea şi o variantă sintetică în Braille.