Unirea Principatelor Române, sărbătorită la Timișoara
Evenimentele s-au desfășurat în Piața Unirii unde timișorenii s-au prins într-o horă a unirii.
Articol de Radio Timișoara, 24 ianuarie 2025, 14:45 / actualizat: 24 ianuarie 2025, 20:47
Sute de timişoreni au participat la manifestările dedicate Unirii Principatelor Române.
Primarul Dominic Fritz a subliniat importanţa zilei de 24 ianuarie 1859.
“Ca şi astăzi, şi atunci au fost vremuri dificile. Din ceea ce am citit, m-a frapat că Alexandru Ioan Cuza a fost ales în urma unor dezbateri destul de aprinse. El a convins atunci, chiar şi în ziua alegerilor în care a fost ales domnitor, a convins printr-o argumentare clară, printr-o pasiune şi o viziune pentru România. Dar a convins şi pentru că a fost capabil să asculte şi să ia în seamă toate nevoile şi opiniile prezente atunci. Pentru mine, aceasta înseamnă că orice faptă măreaţă, orice reformă şi viziune se pot concretiza doar dacă avem capacitatea de a ne asculta, de a argumenta şi de a dezvolta o viziune care este mai importantă decât fiecare dintre noi în parte. Cuza a început reforme importante, iar în urma reformei agrare, prin care România a devenit unul dintre principalii producători de cereale, de exemplu, în Europa, reforma din învăţământ a făcut ca milioane de români să aibă acces la educaţie şi să fie alfabetizaţi, să crească o nouă generaţie de intelectuali şi a făcut din România o ţară mândră şi respectată în Europa”, a afirmat Dominic Fritz.
Subprefectul de Timiş, Raul Ambruş, a citit mesajul premierului. La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Alexandru Adrian Iovescu, a punctat importanţa momentului şi faptul că vizionari au fost cei care au luat contact cu cultura europeană şi au considerat că o dată întorşi acasă este de datoria lor să pună în practică acele idei.
Au fost depuse jerbe şi coroane la bustul principelui Cuza şi la efigia de pe Casa Cuza. Clădirea adăpostea hanul “Der Trompeter”, unde domnitorul a înnoptat în drumul spre exil, după abdicare.