Bilanț DNA: Cei mai mulți demnitari investigați, în 2014
Anul 2014 a fost marcat de o serie de premiere de la înființarea Direcției Naționale Anticorupție. Declarația aparține procurorului șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, care a precizat că anul trecut au fost consemnate cele mai multe dosare înregistrate şi soluţionate, cele mai multe rechizitorii şi condamnări, precum şi cei mai mulţi demnitari de rang înalt investigaţi.
Articol de Radio Timișoara, 24 februarie 2015, 12:08
‘Cei 86 de procurori care au desfăşurat activităţi de urmărire penală în cursul anului 2014 au avut de soluţionat peste 9.100 de cauze, cel mai mare număr de dosare de la înfiinţarea DNA. În medie, un procuror a efectuat urmărire penală în aproape 105 cauze, un volum impresionant având în vedere complexitatea dosarelor care intră în competenţa Direcţiei, a susţinut procurorul-şef.
Potrivit lui Kovesi, peste 1.100 de inculpaţi au fost trimişi în judecată în 2014 iar numărul persoanelor juridice trimise în judecată s-a dublat.
Procurorul sef al DNA a mai precizat că, anul trecut, peste 1.130 inculpaţi au fost condamnaţi definitiv. Pe de altă parte, procentul de achitări s-a menţinut ca şi în anii anteriori la 9%, sub media europeană, a arătat procurorul şef al DNA.
Laura Codruţa Kovesi, a declarat că, în 2014, DNA a solicitat Parlamentului încuviinţarea arestării a 9 parlamentari şi a formulat 12 cereri de încuviinţare a urmăririi penale faţă de miniştri şi foşti miniştri.
Tot anul trecut, 35 de magistraţi au fost trimişi în judecată, spune şefa DNA.
În anul 2014 au fost trimişi în judecată 35 magistraţi şi au fost condamnaţi definitiv 20 magistraţi. Analiza datelor statistice ne arată că a crescut numărul magistraţilor trimişi în judecată de DNA şi condamnaţi definitiv. Din perspectiva noastră, această evoluţie nu reflectă neapărat o creştere a numărului actelor de corupţie în rândul magistraţilor, ci mai degrabă o creştere eficienţei investigaţiilor DNA.
Procurorul şef al DNA a subliniat că numărul mare de magistraţi inculpaţi an de an pentru corupţie reprezintă o vulnerabilitate a sistemului judiciar care trebuie rezolvată cu prioritate, informeaza Agerpres.
Sursa foto: http://www.gandul.info/