Cel mai vechi teatru permanent din țară poate ajunge la autoritățile din Arad
Articol de Radio Timișoara, 25 ianuarie 2021, 16:07
Cel mai vechi teatru permanent din România, retrocedat urmașilor proprietarilor, ar putea ajunge în cele din urmă la autoritățile locale din Arad.
Consiliul Județean Arad a anunțat că a demarat discuții cu proprietarii Teatrului Vechi în vederea discutării preluării imobilului de pe strada Gheorghe Lazăr. Cei doi proprietari s-au întâlnit cu conducerea CJ Arad și și-au susținut pretențiile financiare, în cadrul unei discuții preliminare.
Un grup de lucru din cadrul autorității județene va începe mâine expertizarea clădirii în care funcționează Teatrul Vechi. În discuție este doar fosta clădire a teatrului, nu și de Casa Hirschl, cu locuințele și spațiile comerciale aferente.
“ Potrivit declarației de astăzi a celor doi proprietari, există și un investitor privat care și-a manifestat interesul față de Teatrul Vechi. În urma discuțiilor cu acesta, a fost înaintată și Consiliului Județean Arad (dar și Direcției de Cultură, Patrimoniu și Culte, precum și Primăriei Arad) o adresă privind dreptul de preemțiune a acestor instituții în cazul unei eventuale achiziții. Singura instituție care și-a manifestat interesul este, până în acest moment, Consiliul Județean. În clădirea respectivă nu se poate amenaja altceva decât teatru. Am primit solicitarea proprietarilor și i- am invitat la discuții. Consiliul Județean Arad este, în acest moment, interesat de preluarea clădirii, dar nu în orice condiții. Trebuie să respectăm legea privind evaluarea imobilelor și toate procedurile de achiziție. Ni s-a propus o valoare, 200.000 de euro, cu care vom intra și în ședința de Consiliu Județean, dar ea va trebui justificată și asta le-am comunicat și proprietarilor. Teatrul Vechi este o parte importantă a culturii și istoriei Aradului pe care îmi doresc să o repunem în valoare. Dar o spun din capul locului: dacă există un investitor privat care să preia clădirea și să o readucă la strălucirea ei inițială, noi nu ne vom opune investiției și vom face tot posibilul să o susținem”, spune președintele CJ Arad, Iustin Cionca.
Clădirea a fost construită în stil baroc între anii 1816-1817, la inițiativa comerciantului de origine vieneză Iacob Hirschl și este considerată a fi cel mai vechi edificiu teatral permanent din țară. Din 1907 aici s-a deschis inaugurează primul cinematograf din Arad, sub denumirea de „Urania”, unul din cele mai vechi cinematografe din ţară. Activitatea a fost întreruptă prin anii 1980, din cauza stării precare a clădirii. De atunci clădirea s-a degradat în mod continuu, motiv pentru proprietarii au fost supraimpozitați în ultima vreme.